اردشیر کامکار یکی از هنرمندان برجسته موسیقی است که توانست جایگاه کمانچه را با هنر بسیار بالایش تغییر دهد.در این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با اردشیر کامکار ،رونق دهنده هنر کمانچه نوازی معاصر بیشتر آشنا شوید.
اردشیر کامکار ،رونق دهنده هنر کمانچه نوازی معاصر
اردشیر کامکار نوازندهٔ کمانچه ، قیچک و ویولن به سال ۱۳۴۱ در ۲۸ آبان ماه و در خانوادهای سنندجی و اهل موسیقی دیده به جهان گشود. خانواده کامکارها سهم بزرگی در تاریخ موسیقی سنتی ایران دارند.
او از اعضای گروه کامکارها است. وی از کودکی، ویولن را نزد پدرش فرا گرفت. چندی بعد، وی بهعنوان نوازندهٔ کمانچه و ویولن به عضویت ارکستر فرهنگ و هنر سنندج درآمد.
اردشیر کامکار نامی آشنا برای نوازندگان کمانچه است. هنرمندی که سهم بسزایی در رونق هنر کمانچه نوازی معاصر و پرورش هنرمندان شایسته جوان دارد.
شفافیت و رسایی در کمانچه نوازی وی
آنچه کامکار را بدین سمت و سو کشانید تا صدا دهی کمانچه را از حالت سنتی خارج کند و شفافیت و رسایی خاصی را به آن هدیه دهد؛ شاید به انتخاب اولیه او یعنی ویولن بازگردد. ویولن، سازی بود جهانی که اکول مشخص خود را داشت. سازی که رفته رفته به تکنیکهای پیشین آن در زمینههای مختلف همچون صدادهی و آرتیکولاسیون افزوده میشد.
این در حالی بود که کمانچه حداقل در ایران چنین وضعیتی را نداشت. اگر چه توجهات به این ساز نسبت به قبل بیشتر جلب شده بود، اما تحول چشمگیری صورت نگرفته بود.
آنچه اردشیر کامکار به کمانچه افزود، باعث شد جمعیت زیادی بخصوص از نسل جوان جذب این ساز شوند. صدایی شفافتر، سونوریتهای هم سطح با ویولن، پوزیسیونهای جدید همه و همه باعث شد قطعات بیشتری به عنوان رپرتوار برای این ساز انتخاب و یا حتی نوشته شود.
کامکار را میتوان اولین کسی دانست که قطعات ابوالحسن صبا که عمدتاً برای ویولن نوشته شده بودند و قطعات دیگر ویولن را با تواناییهایی که خود در کمانچه کشف کرده بود به درستی اجرا کند.
از شاخصههای او در نوازندگی کمانچه، میتوان به پوزیسیونهای ۷ به بالا و اجرای صداهای هارمونیک که این تکنیکها مختص ساز ویولن میباشد و تقریباً برای ساز کمانچه بهسختی قابل اجرا است اشاره نمود.