پیانو یکی از محبوبترین سازهای دنیا و معروفترین ساز صفحهکلیددار جهان است. میتوان گفت اکثر مردم این ساز را میشناسند و اطلاعاتی درباره آن دارند. اگر شما یک موسیقیدان یا یک علاقهمند به موسیقی هستید، بهتر است نسبت به مردم عادی، اطلاعات بیشتری درباره پیانو داشته باشید. در اینجا میتوانید حقایق جالب درباره پیانو را بخوانید که کمتر کسی شنیده است. در وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام نیز میتوانید مطالب آموزشی دیگری پیدا کنید و اطلاعات موسیقیتان را افزایش دهید.
حقایق جالب درباره پیانو
- یکی از حقایق جالب درباره پیانو این است که در گذشته جنس کلیدهای پیانو از عاج بود. برای ساخت این کلیدهای عاجی فیلهای زیادی کشته میشدند و به محیط زیست آسیب زیادی میرسید؛ در نتیجه در سال ۱۹۵۰ استفاده از آنها برای اولین بار در ایالات متحده آمریکا ممنوع شد. تنها ویژگی منفی کلیدهای عاجی آسیب به محیط زیست نبود؛ بلکه این کلیدها برای نوازندگی هم ایدئال نبوند. کلیدهای عاجی بعد از مدتی رنگ زردی میگرفتند؛ همچنین به سرعت میشکستند. امروزه کلیدهای پیانو فقط از عاج مصنوعی یا پلاستیک ساخته میشوند.
۲. پیانوی گراند (بزرگ) و پیانوی دیواری فقط در ظاهر تفاوت ندارند؛ بلکه عملکرد آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. پیانوهای گراند در تکرار نت، سریعتر از پیانوهای دیواری هستند؛ بنابراین نوازندگان پیانوی گراند میتوانند قطعات را با ریتم تندتری اجرا کنند.
۳. بزرگترین پیانوهای جهان نزدیک ۵۰۰ کیلو وزن دارند؛ البته وزن این پیانوها چندین برابر پیانوهای خانگی است. برای جابهجایی این پیانوهای ۵۰۰ کیلویی یک تیم کامل و حرفهای نیاز است.
۴. در پیانوهای بزرگ تقریبا ۲۳۰ سیم مختلف قرار گرفته است که همواره کشش دارند. میتوان گفت سیمهای یک پیانو بزرگ بین ۲۰ الی ۳۰ تن کشش را تحمل میکند.
۵. بین تمام سازهای دنیا، دامنه نوت پیانو از همه بیشتر است. میتوانید با یک پیانوی عادی ۷ اکتاو مختلف را بنوازید. این تعداد در پیانوهای بزرگ به ۱۰ اکتاو هم میرسد؛ این در حالی است که سازی مثل ویولن فقط پنج اکتاو دارد.
۶. پیانو یک ساز کوبهای است! اکثر ما پیانو را فقط به عنوان یک ساز زهی میشناسیم. این تصور غلط نیست؛ اما پیانو در واقع ترکیبی از سازهای کوبهای و زهی محسوب میشود. صدای پیانو از ضربه چکش به سیمها ایجاد میشود؛ به همین دلیل آن را در دسته سازهای کوبهای قرار میدهیم. از طرفی صدای پیانو حاصل ارتعاش سیمها است؛ در نتیجه آن را جزو سازهای زهی هم به شمار میآوریم.
۷. در گذشته پیانوهای خودنواز وجود داشتند! این پیانوها که در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم بسیار پرطرفدار بودند، به هیچ نوازندهای احتیاج نداشتند. پیانوهای خودنواز هر نتی را به بهترین شکل اجرا میکردند. شاید برایتان سوال باشد که طرز کار این پیانوها چه بود؟ پیانوهای خودنواز یک رول کاغذی سوراخ داشتند؛ تعداد سوراخهای این کاغذ به تعداد کلیدهای پیانو بود. خود پیانو نیز با هوای پمپ شده به داخلش کار میکرد؛ در نتیجه هوا از طریق سوراخهای کاغذ به داخل پیانو میرفت و باعث نواخته شدنش میشد. این پیانوهای خودنواز در آن زمان برای مردم جایگزین رادیو و تلویزیون بودند تا بتوانند همیشه در خانه موسیقی گوش کنند.
۸. تعداد کلیدهای پیانو ثابت نیست. اکثر پیانوهای استاندارد ۸۸ کلید دارند؛ اما پیانوهای دیجیتال میتوانند ۶۱ کلید یا کمتر داشته باشند. در مقابل، بعضی از پیانوها بین ۱۰۲ الی ۱۰۸ کلید مختلف دارند. شرکت Bosendorfer یک شرکت اتریشی سازنده پیانو است که پیانوهایی با کلیدهای اضافی تولید میکند.
۹. یکی از حقایق جالب درباره پیانو، مربوط به رنگ کلیدهای آن است. هیچکس دلیل واقعی سیاه و سفید بودن کلیدهای پیانو را نمیداند. احتمال میرود که هدف از این کار، تشخیص راحت نتها برای نوازنده باشد. در هر صورت در قرن هجدهم و در دوران موتزارت، رنگ این کلیدها معکوس بود؛ یعنی کلیدهای طبیعی مشکی و کلیدهای نیمپرده سفید بودند.
۱۰. گرانترین پیانو جهان به قیمت ۳.۲۲ میلیون دلار فروش رفت. این پیانو که به نام «پیانو کریستالی هاینتزمن» شناخته میشد، به طور کامل از کریستال ساخته شده بود. سازنده این پیانوی ۹ فوتی، در کانادا زندکی میکرد. خریدار آن نیز متعلق به پکن بود.