اگر به اجزای پیانو بادقت نگاه کرده باشید، در بخش پایینی ساز پدال هایی قرار دارد.پدال های پیانو ابزارهایی هستند که بخش زیبایی از نوازندگی به وجود آنها بستگی دارد. در واقع پدال های پیانو سایر جنبه های موسیقی را کنترل می کنند.درادامه این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با کاربرد پدال در پیانو بیشتر آشنا شوید.
پدال پیانو
در آموزش پیانو استفاده از پدال ها دغدغه ی همه ی علاقه مندان به نواختن است چرا که یکی از موارد مهم در اجرای یک قطعه ، استفاده به جا و صحیح از انواع پدال ها میباشد.
هر زمان یک نوازنده پیانو را که در حال اجرا میباشد ببینید، علاوه بر دستانشان از پاهای خود برای فشردن پدال ها نیز بهره میگیرند.پدال ها در پیانو برای ایجاد تغیرات خاص اجرا و طراحی شده اند تا نوازنده بتواند با استفاده از آنها قطعه ای زیبا و جذاب تر ایجاد کند.
کاربرد پدال در پیانو
پدال ها اهرم هایی هستند که نوازنده به کمک انها میتواند کیفیت و حالت صدای ساز را کنترل کند که به طر معمول پیانو های امروزی دارای سه پدال هستند اما مدل های با تعداد بیشتر و کمتر نیز وجود دارد.
در مدل های سه پداله، پدال سمت راست را طنین (sustain pedal)، پدال میانه را تمرین (sustenuto pedal) و پدال سمت راست را نرم (soft pedal) میگویند؛ در ادامه به بررسی هر یک میپردازیم.
پدال دمپر(پدال ساستین)
پدال دمپر یا پدال ساستین در سمت راست پدال های دیگر قرار گرفته است. استفاده و کاربرد این پدال معمولا بیشتر از سایر پدال ها است. پدال دمپر، تمام دمپر ها را از روی سیم بالا می برد، در نتیجه حتی بعد از اینکه پیانیست دست هایش را از روی کلاویه برمی دارد، سیم مرتعش شده و صدا قطع نمی شود.
همچنین این پدال می تواند صدا ها را بسیار کشیده و طولانی کند. پدال دمپر اهمیت زیادی دارد و گفته می شود که “پدال دمپر روح پیانو است”. همچنین کابرد دیگر پدال دمپر این است که به نوازنده این امکان را می دهد که نت ها را به آسانی به شکل لگاتو و پیوسته بنوازد.
پدال سوستنوتو(Sostenuto)
پدال سوستنوتو، که در وسط دو پدال دیگر قرار گرفته است، اولین بار در فرانسه ابداع شد. با استفاده از این پدال یک پیانیست می تواند صدای نت های منتخبش را نگه دارد، در حالی که سایر نت ها بدون هرگونه تغییری باقی می مانند.
بر خلاف پدال دمپر که در واقع صدای همه نت های نواخته شده را نگه می دارد، پدال سوستنوتو تنها صدای یک یا چند نت خاص را نگه می دارد و طولانی می کند. این پدال در سال های ۱۸۶۰ و ۱۸۶۲ توسط الکساندر فرانسیس دبیان و کلود مونتال ساخته شد.
پدال نرم
پدال نرم که به آن پدال سافت هم می گویند توسط بارتولومئو کریستوفری، مخترع پیانو، ابداع شده است. همچنین نام دیگر این پدال در زبان ایتالیایی اونا کردا می باشد. کاربرد اصلی پدال سافت، که همان پدال سمت چپ است، کم کردن صدای پیانو می باشد. در پیانو های کریستوفری، این مکانیزم توسط یک پدال در پایین پیانو انجام نمی گرفت.
بلکه این کار با استفاده از دستیگره ای که در کنار پیانو قرار داشت، انجام می شد. هنگامی که این مکانیزم فعال می شد، سیم ها به سمت راست رفته و بنابراین چکش ها به جای برخورد با دو سیم، با یک سیم برخورد می کنند و همین موضوع باعث می شد که صدای پیانو، آرام تر و نرم تر شود.