شاید واژه فولکور را زیاد شنیده باشید اما با مفهوم دقیق آن آشنایی نداشته باشید.در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام می خواهیم شما را با مفهوم موسیقی فولکور آشنا نماییم.
آشنایی با مهفوم موسیقی فولکور
موسیقی فولکلور یا فولک موزیک (Folk music) یا موسیقی بومی، موسیقی جوامع گوناگون در پیوند با فرهنگ آنها است. به این سبک موسیقی در ایران موسیقی محلی میگویند. در طول تاریخ بشر ، گوش دادن به موسیقی ضبط شده امکان پذیر نبود.
مردم در طول کار و اوقات فراغت و همچنین در هنگام فعالیت های مذهبی توسط مردم ساخته می شدند.
آهنگسازان موسیقیهای محلی یا فولکلور معلوم نیستند، چرا که موسیقی فولکلور سینه به سینه و با سنت شفاهی به نسلهای بعدی منتقل شده است.
این موسیقی معمولا با ترانههای محلی و رقص محلی همراهی میشود. با این تعریف هر ناحیهای که جوامع انسانی در آن شکل گرفته باشد و فرهنگ و آداب و رسوم مخصوص به خود را داشته باشند، طبیعتا موسیقی بومی و محلی خاص خود را نیز دارند.
فولکلور یا فرهنگ عامه عبارت است هر آنچه در بستر اجتماعی تودهی مردم یک جامعه رواج دارد و شامل شاخههای متفاوتی اعم از داستان و موسیقی و … میشود.
فولکلور که در بطن جامعه جریان دارد معمولا به شکل شفاهی و سینه به سینه به نسل های بعدی جامعه منتقل میشود. موسیقی فولکلور نیز بخشی از فرهنگ عامهی مردم هر جامعهای است. برای مفهوم موسیقی فولکلور یا موسیقی تودهی مردم ویژگیهای گوناگونی درنظر گرفته شده است.
باور عامیانه (فولکلور)
باور عامیانه (مردمی) یا فولکلور را میتوان گروهی دربرگیرنده افسانه ها ؛ داستانها ؛ موسیقی ؛ تاریخ شفاهی ؛ ضرب المثل ها ؛ باورهای مردمی درباره بخت و شگون و چشم زخم، لالایی مادران ؛ پایکوبی بومی ، آیینها، شیوهها و سنّتها دانست.
واژه فولکلور را برای نخستین بار ویلیام توماس عتیقهشناس انگلیسی در مقالهای که زمینه آن گفتار دربارهٔ دانش مردمی و آداب و آیینهای کهن بود به کار برد .
این واژه از نیم سده پیش نیز در ایران و ادبیات آن راه یافتهاست و رفته رفته این واژه برابر دانش عامیانه و دانستنیهای توده مردم رواج یافت و «فرهنگ عامه»، «فرهنگ عامیانه»، «فرهنگ توده» و «فرهنگ مردم نامیده شد.
شایان ذکر است که آداب و رسوم و رفتارهای فولکلور هر منطقه ، برای مردم همان منطقه ، «سنّت» و برای مردم سایر نقاط ، به عنوان «فولکلور» خاصِّ آن منطقه شناخته می شود .