یکی از مهمترین مهارتهایی که بسیاری از آهنگسازان میخواهند یاد بگیرند، ترانه نویسی است. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام قصد داریم یک راهنمای ساده برای آموزش ترانه نویسی به شما ارائه دهیم و قدم به قدم تا نوشتن اولین ترانهتان، شما را همراهی کنیم.
آموزش ترانه نویسی در ۴ گام
۱. انتخاب عنوان
ابتدا سعی کنید یک عنوان ۱ تا ۶ کلمهای برای ترانه خود انتخاب کنید تا بتوانید روی یک موضوع مشخص تمرکز شوید. این موضوع باید با آهنگ و ریتم شما هماهنگی داشته باشد؛ همچنین بهتر است با حالوهوای شما در آن لحظه نیز مطابقت داشته باشد تا بتوانید از احساسات و تجربههای شخصیتان هم برای نوشتن ترانه کمک بگیرید.
۲. لیست سوال و جواب
در مرحله دوم، باید درباره عنوان خود یک لیست سوال تهیه کنید و به تمام آنها پاسخ دهید. در لیست زیر چند نمونه از این سوالات را آوردهایم:
• از نظر شما این عنوان چه معنی دارد؟
• میخواهید درباره این عنوان چه بگویید؟
• قصد دارید چه پیام یا احساسی را به شنونده منتقل کنید؟
• شما چه احساسی نسبت به این عنوان دارید؟
• چرا این موضوع یا عنوان را انتخاب کردید؟
۳. مشخص کردن ساختار ترانه
یکی از مهمترین بخشهای آموزش ترانه نویسی، یادگیری ساختار ترانه است. این ساختار از چند بخش تشکیل میشود:
ورس (Verse): ورس مجموعهای از اشعار است که ایده اصلی آهنگ را بیان میکنند. یک آهنگ ممکن است یک یا چند ورس داشته باشد که همه آنها ایده اصلی را به روشهای مختلف بیان میکنند؛ یعنی وقتی در طول قطعه ورسها تکرار میشوند، اشعار متفاوتی دارند.
کورس (chorus): کورس بخشی از ترانه است که حداقل ۲ بار تکرار میشود و حاوی پیام کلی شعر است. این بخش به خاطر تکرار شدنش، بیشتر از باقی بخشها در ذهن میماند و اهمیت فراوانی دارد.
بریج (bridge): بریج گذرگاهی است که دو بخش ترانه، یعنی ورس و کورس را به هم متصل میکند؛ همچنین میتواند بین دو بخش آخر کورس بیاید. کارکرد اصلی بریج در ترانه، ایجاد تنوع و شکستن چرخه تکرار ورسها و کورسها است.
حالا که با سه بخش اصلی ساختار ترانه آشنا شدید، باید بدانید که رایجترین ساختاری که اغلب ترانهنویسها امروزه از آن استفاده میکنند این ساختار است:
ورس / کورس/ ورس / کورس / بریج / کورس
سپس برای نوشتن هر ورس و کورس، یک سوال مشخص کنید تا به آن جواب دهید. هنگام جواب دادن سوال نیز از خودتان بپرسید خواننده هنگام خواندن آن چه احساسی دارد؟ گرم است یا سرد؟ تاریک است یا روشن؟
۴. پیدا کردن ملودی در شعر
آخرین بخش آموزش ترانه نویسی، سوار کردن شعر بر موسیقی است. برای این کار لازم است شعرتان را با صدای بلند و با احساس بخوانید و همزمان با ملودی بازی کنید تا بتوانید هماهنگی لازم را بین آنها را ایجاد کنید. برای این مرحله باید درک خوبی در زمینه ریتم موسیقی و وزن شعر داشته باشید تا بتوانید وزن ملودی را روی شعر پیاده کنید. دقت کنید هجاها را طوری انتخاب کنید که با ریتم آهنگ هماهنگ شوند؛ مثلا برای نتهای طولانی از حروف مصوت کشیده و برای نتهای کوتاه از حروف صامت استفاده کنید.