آواز های ارانی را می توان در دسته بندی ها بسیار زیادی تقسیم نمود.یکی از این دسته بندی ها آواز دشتی می باشد.آواز یا آهنگ دشتی از دستگاه شور نشات می گیرد.ر ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با این سبک از آواز بیشتر آشنا شوید.
آواز یا آهنگ دشتی چیست؟
آواز یا آهنگ دشتی یکی از آوازهای موسیقی ایرانی است و از ملحقات دستگاه شور دانسته میشود. آواز دشتی احتمالاً برگرفته از منطقهٔ دشتستان است (که امروزه در استان بوشهر قرار دارد و با استان فارس مجاورت دارد). با این حال برخی از گوشههای این آواز شباهتهای فراوانی با موسیقی شمال ایران و به ویژه گیلان دارد.
آواز دشتی تنها آوازی است که نت شاهد دانگ درآمدش متغیر است. یعنی اگر چهار نت دانگ درآمد دشتی فا ، سل ، لا ، سی بمل باشند، نت لا که شاهد درآمد است به لاکرن (یعنی ربع پرده پایین تر) تغییر می کند. آواز دشتی با اینکه غم انگیز و درناک است در عین حال بسیار لطیف و ظریف است.
آواز دشتی یعنی حکایت سادگی و بی آلایشی، آوازی مناسب دشتها، کوهستانها و جنگل های زیبای ایران، زیبا و بی انتها،آواز دشتی یعنی زندگی یک چوپان به همان سادگی .
آواز چوپانی ایران
آواز دشتی را میتوان آواز چوپانی ایران نامید، چنانچه در یونان قدیم هم آواز چوپانی معمول و مرسوم بوده و فرانسویان آنرا Pastrol Chant می نامیدند.
غم اندوه زمانه، ناله و شکوه های عاشقانه در بیانی ظریف از حالت حسی و پیامی آواز دشتی است. بیدگانی، دیلمان، چوپانی، غم انگیز، مثنوی، گیلکی، گوچه باغی و … از گوشه های زیبای آواز دشتی می باشند.
بسیاری از تصنیف ها و آثار ماندگار موسیقی ایران را در آواز زیبای دشتی می شنویم و بسیاری از آهنگ سازان ساخته های خود را در این آواز تصنیف کرده اند. سرود ای ایران اثر استاد روح الله خالقی نمونه ای از این آثار ماندگار در آواز دشتی است.
همچنین استاد ابوالحسن صبا نغمه دیلمان را با الهام از طبیعت زیبای منطقه دیلمان ساختند و این نغمه زیبا به عنوان یک گوشه در آواز دشتی به ردیف های موسیقی ایرانی افزوده شد.