یکی از واژه هایی که در موسیقی کاربرد بسیار زیادی دارد و عموما به گوش می خورد، آکورد می باشد. در این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام قصد داریم تا در مورد این واژه موسیقی صحبت کنیم، پس لطفا تا انتهای مطلب با ما همراه باشید تا بدانیم آکورد چیست.
آکورد چیست؟
آکورد به اجرای همزمانِ چند صدا یا نت گفته میشود. آکوردها به منظور ایجاد هماهنگی و تقویت ملودی استفاده میشوند و برای هر کدام از آنها «نقش» و درجهٔ ویژهای در گام موسیقی در نظر گرفته میشود تا به همراه «صداهای فرعی» و «نتهای زینت»، قویترین و همخوانترین هارمونی ایجاد گردد.اگر بخواهیم تعریفی کتابی و اصولی از آکورد ارائه دهیم ،آکورد به مجموع سه نت یا بیشتر از سه نت که به صورت همزمان زده شوند گفته میشود.
سیر تحول چند صدایی
سیر تحول چند صدایی به موسیقی قرون وسطی و کلیسایی برمیگردد. در آن زمان موسیقی یک صدایی به دو صدایی و سپس صداهای بیشتری در طی قرون به آن اضافه شد و در نهایت به قواعدی رسیدند و نام آن را کنتریوان نهادند.
با پیشرفت تکنیکهای کنترپوانتیک که حرکت افقی صداها را در نظر داشت، دانش هارمونی شکل گرفت که به حرکت عمودی و به تکنیکهای وصل آکورد میپرداخت.
آکوردها و شیوهٔ وصل آنها در پی تحول و تکامل هارمونی دچار تغییرات و تکنیکهای جدیدی در گامهای دیاتونیک و کروماتیک شدند. درموسیقی قرن بیستم ، کاربرد آن در هارمونی با تغییرات بنیادی همراه شد و مکاتب جدیدی در موسیقی مدرن به وجود آمد.
آکورد شناسی
آکورد شناسی علم شناسایی آکوردهای مختلف و وجه تمایز و وجه تسمیه آنهاست. ساده ترین آکوردها، آکورد سه صدایی (تریاد) است که از یک نت به نام نت پایه (Tonic) و نت دیگری(که نسبت به پایه فاصله سوم دارد) به نام سوم آکورد و نتی که با پایه فاصله پنجم دارد(به نام پنجم آکورد) تشکیل شدهاست.
اگر یک فاصله سوم به بالای سومین (اخرین) نت آکورد سه صدائی (تریاد) اضافه شود آکورد چهارصدائی و با اضافه شدن یک فاصله سوم دیگر به اکورد چهار صدائی اکورد پنج صدائی به وجود میاید. به همین ترتیب، آکورد شش صدایی و هفت صدایی به وجود میآید.
نکته
همان طور که در بالا اشاره شد، آکوردها حداقل باید سه نت داشته باشند. اما آکورد، می تواند بیشتر از سه نت هم داشته باشد.