یوزف هایدن به عنوان ابداعگر سنفونی و چهارنوازی برای سازهای زهی شناخته می شود.در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با پدر سمفونی جهان،یوزف هایدن بیشتر آشنا شوید.
یوزف هایدن
یوزف هایدن (Franz Joseph Haydn) زاده ۳۱ مارس ۱۷۳۲ در شهرک رورا در اتریش می باشد.وی آهنگساز و موسیقی دان اتریشی بود که به عنوان یکی از پایه گذاران موسیقی کلاسیک و همچنین از پرکارترین و برجستهترین موسیقیدانان در این دوره به شمار می رود.
او ابداعگر سنفونی و چهارنوازی برای سازهای زهی است او همچنین بهدلیل سهم بسزا در توسعهٔ موسیقی و نیز کثرت آثارش به پدر سمفونی و پدر کوراتت زهی در این دو فرم ملقب است.
هایدن ازطرفی پرورشدهنده و استاد موسیقی دان بزرگی چون بتهوون بود و از طرف دیگر آیندگانی چون فرانس شوبرت ؛ مندلسون وبرامس را تحت تأثیر شیوهٔ موسیقایی خود قرار داد. او همچنین استاد و دوست نزدیک آهنگساز شهیر، موتسارت بود. هایدن بیشتر عمر طولانی خویش را دراتریش گذراند و در هنگام مرگ، یکی از معروفترین آهنگسازان اروپایی بهشمار میرفت.
فعالیتهای حرفهای یوزف هایدن
فعالیتهای حرفهای هایدن در حوزه آهنگسازی باعث شد آوازه او به دربار امپراتوری اتریش آن زمان برسد. او به عنوان معلم شخصی و تمام وقت موسیقی ‘”کنت مورزین”، کار خود را آغاز کرد. در همین زمان هایدن با نگاه متفاوت، نخستین کوارتت زهی خود را در ۲۴ سالگی نوشت.
آهنگسازی بزرگترین دغدغه یوزف هایدن
خدمت به عنوان موسیقیدان سلطنتی، شغلی بود که هایدن تا اواخر عمر خود در آن فعالیت میکرد، اما این کار باعث نشد که او در زمینه آهنگسازی کوتاهی کند.
هایدن با وجود تمام مشغلههایی که در دربار برای تدریس و اجرای موسیقی داشت، آهنگسازی را بزرگترین دغدغه خود میدانست.
هایدن اما خود تا امروز نیز در میان آشنایان با موسیقی کلاسیک، نوپردازی بدعتکار و استادی باذوق به شمار میآید که هردم میتوان در آثارش نکته تازهای پیدا کرد.
هنرمندی که با وجود پرواز بر قلههای هنر ناب، واقعیات زندگی را فراموش نمیکرد و جدیت کار، شوخ طبعی را از او نمیگرفت.
سمفونی خداحافظی
از سمفونیهای مشهور او «سمفونی خداحافظی» است. هایدن این سمفونی را ساخت که در موومان پایانی آن، نوازندگان یکی پس از دیگری شمع پیش روی خود را خاموش میکنند و با سازشان از صحنه خارج میشوند.
در سال ۱۷۹۱ هایدن ۵۹ ساله از مجارستان به پایتخت اتریش رفت و به پیشنهاد برنامهگذار سرشناس آلمانی مقیم لندن، یوهان پتر سالومون، سمفونیهایی برای اجرا در انگلیس ساخت.
سمفونیهای دوازدهگانه او را که به سمفونیهای لندن مشهورند، میتوان نقطه عطفی در تاریخ موسیقی دانست.
شهرت و محبوبیت هایدن به جایی رسید که در سال ۱۷۹۷ حکومت اتریش از او خواست آهنگ سرود ملی امپراتوری اتریش ومجار را بسازد. این همان آهنگ سرود ملی آلمان امروز نیز هست.
هایدن نیز مانند جرج فردریک هندل، در پایان عمر به اوراتوری یا همان اوپراهای کلیسایی روی آورد و از جمله اوپراهای «آفرینش» و «چهارفصل» را ساخت.
هرچند پس ازجنگ جهانی دوم ؛ موتزارت در میان علاقمندان موسیقی کلاسیک جای برتر را اشغال کرده است، اما هم اکنون سمفونیهای هایدن جزو اجراهای همیشگی ارکسترهای بزرگ بهشمار میآیند.
درگذشت
هایدن در سال ۱۸۰۹ و هنگام اشغال وین توسط ارتش ناپلئون بناپارت ، در سن ۷۷ سالگی درگذشت.