پیانو یکی از مهمترین سازهای دنیا است؛ چرا که قابلیت نواختن ۸۸ نت را دارد. محدوده صدایی آن از اغلب سازها گستردهتر است و آن را مادر همه سازها مینامند. طبیعتا یادگیری چنین سازی آسان نیست و مسیر دشواری دارد. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام، اشتباهات رایج پیانیست های مبتدی را توضیح میدهیم تا به پیشرفت سریع آنها کمک کنیم.
اشتباهات رایج پیانیست های مبتدی
۱. توجه بیش از حد به نتها
یکی از اشتباهات رایج پیانیست های مبتدی، این است که فقط روی نتها متمرکز میشوند. اگر شما هم یک پیانیست مبتدی هستید، احتمالا فقط میخواهید مطمئن شوید نت درست را در زمان درست مینوازید. باید بدانید نواختن پیانو خیلی گستردهتر از فشار دادن کلید درست است!
شما باید همزمان به تکنیک، کیفیت صدا و طرز نشستنتان دقت کنید. برای این که توجه بیش از حد به نتها برای شما تبدیل به عادت نشود، میتوانید یک تمرین انجام دهید. هنگام تمرین هر آهنگ، آن را سه بار بنوازید و هر بار با یک دید متفاوت نواختنتان را بررسی کنید. دفعه اول روی نتها متمرکز شوید، دفعه دوم تکنیکها را بررسی کنید و دفعه سوم حالت بدنتان را ببینید. با این روش به مرور هنگام نواختن هر سه مورد را همزمان رعایت خواهید کرد.
۲. تمرینات فرسایشی
مسیر یادگیری پیانو، یک مسیر پر فراز و نشیب است. اگر در این مسیر به خودتان سخت بگیرید، سریع از پیانو دلزده خواهید شد. بسیاری از پیانیستهای مبتدی، در روز چندین ساعت تمرین میکنند تا سریع پیشرفت کنند؛ در حالی که تمریناتشان بسیار بیکیفیت است. از طرفی وقتی در یک روز چندین ساعت تمرین میکنند، سایر روزهای هفته انرژی و تمایل کافی برای تمرین ندارند.
به جای تمرینهای فرسایشی و نامنظم، بهتر است تمرینات کوتاه، باکیفیت و منظم داشته باشید. روزی نیم ساعت تمرین آگاهانه و درست، بهتر از یک تمرین سه ساعته و غیر اصولی است! به علاوه در نظر داشته باشید یادگیری تئوری موسیقی در ابتدای کار مهم است؛ اما میتواند برایتان خستهکننده باشد. سعی کنید هر جلسه در کنار تمرینات اصلی، یک خط از آهنگ مورد علاقهتان را هم تمرین کنید تا از فرآیند یادگیری لذت ببرید.
۳. نواختن قطعات بیش از حد سخت
یکی از اشتباهات رایج پیانیست های مبتدی، رفتن به سراغ قطعات سخت است. گاهی افراد در فرآیند یادگیری پیانو، احساس خستگی و راکد بودن میکنند. انگار که سالها است در نقطهای گیر کردهاند و نمیتوانند به مقصد رویاییشان برسند. در این لحظات، اغلب پیانیستها وسوسه میشوند یک قطعه بسیار سخت و زیبا را بنوازند تا ببینند چطور عمل میکنند. متاسفانه این کار فقط باعث نا امیدی بیشتر و کاهش اعتماد به نفس آنها میشود. ما یک پیشنهاد بهتر برای چنین موقعیتهایی داریم. به جای این که به جلو جهش کنید، به عقب برگردید. یکی از آهنگهای قدیمی که به خوبی بر آن مسلط هستید را انتخاب کنید. سپس سعی کنید این بار آن آهنگ را با ریتمی سریعتر یا آهستهتر یا با یک تکنیک جدید بنوازید. همین تغییر کوچک میتواند یک چالش هیجانانگیز باشد که احتمال موفقیت شما در آن زیاد است! از طرفی میتواند آن احساس خستگی و ملال شما را جبران کند و روند پیشرفتتان را به شما نشان دهد.
۴. تنش در دستها
اغلب پیانیستهای تازهکار، هنگام نواختن پیانو نا خودآگاه دستهایشان را سفت میکنند. اضطراب آنها به دستها و تمام بدنشان منتقل میشود و باعث میشود حالت راحتی نداشته باشند. دستهای سفت و بدن پرتنش برای نواختن پیانو هرگز مناسب نیست. باید سعی کنید به مرور بر این موضوع غلبه کنید؛ مثلا میتوانید قبل از نواختن پیانو چند نفس عمیق بکشید و کمی نرمش کششی برای دستهایتان انجام دهید.
۵. خودداری از نواختن در مقابل دیگران
یکی دیگر از اشتباهات رایج پیانیست های مبتدی، اجرا نکردن برای دیگران است. کاملا طبیعی است که آنها در اوایل مسیر یادگیری، اضطراب اجرا داشته باشند؛ اما بلاخره هر نوازنده تازهکاری باید با این ترس رو به رو شود.
نیازی نیست با یک اجرای رسمی در سالن کنسرت شروع کنید؛ بلکه میتوانید برای چند نفر از اعضای خانواده و افراد امن زندگیتان، یک قطعه کوچک بنوازید. باید این کار را مانند یک تمرین جدی ببینید. اگر مدام از اجرا در مقابل دیگران فرار کنید، ممکن است بعدها فرصتهای مهمی برای اجرای کنسرت را از دست بدهید.
۶. یکسان دانستن نتها و کلیدها
گاهی پیانیستهای مبتدی ناخودآگاه، نتها و کلیدها را یکسان در نظر میگیرند؛ یعنی فکر میکنند هر نت دقیقا معادل یک کلید روی پیانو است. فراموش نکنید که کلیدها روی پیانو ثابت هستند؛ اما نتها میتوانند حالتهای مختلفی داشته باشند و به اشکال مختلف نوشته شوند. با مطالعه تئوری موسیقی، به تدریج میتوانید این موضوع را به خوبی درک کنید.