اگر به تازگی ویولنسل خریداری کردهاید و میخواهید طول عمر و عملکرد مناسب سازتان را تضمین کنید، این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام را بخوانید. در اینجا مهمترین اصول نگهداری از ویولنسل را توضیح میدهیم.
اصول نگهداری از ویولنسل
1. منظم ویولنسل را تمیز کنید
اولین اصول نگهداری از ویولنسل، تمیز کردن آن است. ساز ویولنسل به دلیل تجمع رزین، چربی دست و گرد و خاک، کثیف میشود. این آلودگی نه تنها بر ظاهر، بلکه بر صدای ساز هم تاثیر میگذارد. برای تمیز کردن ویولن سل، یک دستمال نرم و بدون پرز را روی بدنه ساز و سیمها بکشید. هرگز دستمال را با آب یا سایر مواد شوینده مرطوب نکنید. فقط در صورت نیاز، از یک پاککننده ملایم یا پولیش مخصوص سازهای زهی استفاده کنید.
2. ویولنسل را در محیط مناسب نگهداری کنید
ویولنسل را فقط در مواقع تمرین از کیف خارج کنید و سایر مواقع ساز را درون کیفش قرار دهید تا آن را از ضربه و آسیب عوامل خارجی حفظ کنید. سازتان را در گرمای شدید یا در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید؛ زیرا ممکن است لاک بدنه ساز محو شود. به علاوه دقت کنید که رطوبت کیف و محیط بین ۴۰ تا ۵۰ درصد باشد تا از ترک خوردن و تاب برداشتن چوب ساز جلوگیری شود. شما میتوانید یک دستگاه رطوبتسنج در جعبه ویولنسلتان قرار دهید تا بتوانید میزان رطوبت آن را منظم چک کنید.
3. موقعیت خرک را چک کنید
خرک ویولنسل، نقش مهمی در صدای سیمها دارد. همیشه مطمئن شوید که موقعیت مکانی خرک تراز است و به صورت عمودی و با زاویه ۹۰ درجه روی ویولنسل قرار گرفته است. به تمیزی خرک هم دقت کنید و کلیفون یا سایر آلودگیها را از آن پاک کنید. اگر هم احساس کردید خرک تاب برداشته است، حتما سازتان را به یک متخصص نشان دهید.
4. از آرشه مراقبت کنید
یکی از اصول نگهداری ویولنسل، مراقبت از آرشه است. برای حفظ چسبندگی بین موهای آرشه و ایجاد صدای مناسب، از رزین استفاده کنید. بعد از تمرین نیز موهای آرشه را با یک پارچه نرم تمیز کنید تا از تجمع رزین جلوگیری کنید. هنگامی که تمرینتان تمام شد، حتما موهای آرشه را شل کنید و هنگام تمرین نیز هرگز آن را بیش از حد سفت نکنید؛ زیرا خطر شکستن یا تاب برداشتن آرشه وجود دارد.