در مطالب پیشین در مورد مفهوم حق امتیاز در موسیقی و جایگاه آن در میان هنرمندان صحبت کردیم. اما شاید با نحوه محاسبه و انواع حق امتیاز در موسیقی آشنایی نداشته باشید.در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با انواع حق امتیاز در موسیقی و نحوه محاسبه آن آشنا شوید.
انواع Music Royalties در آهنگ
- Neighboring Rights Royalties : اگر اثری از یک آرتیست در رسانههایی مثل رادیو، تلویزیون و … پخش شود، حقالزحمه به آرتیست و همینطور افرادی که در ساخت آن اثر دخیل بودند، پرداخت میشود. البته این پول از طریق لیبل مربوطه به آنها داده میشود.
- Print Music Royalties : این مورد برای آهنگسازان موسیقی متن و یا کلاسیک بیشتر کاربرد دارد. به این صورت است که با هر بار فروش قطعات (نتها) یک اثر به صورت کاغذی، هنرمند پولی را دریافت میکند. درست مثل فروش تیراژهای کتاب.
نحوه محاسبه حق امتیاز موسیقی
هنوز چگونگی شمارش و پرداخت حق امتیاز موسیقی برای صاحبین اثر به عنوان یک دغدغه بزرگ مطرح است.نحوه محاسبه Music Royalty توسط خودتان میتواند کمی دشوار باشد چون به عوامل متعددی وابسته است و شرکتهای بسیاری آن را تعیین میکنند. نرخ قیمت سالانه توسط شرکتهای حقوق اجرایی (PROs) و ارائه دهندگان خدمات موسیقی تعیین و مورد مذاکره قرار میگیرد.
شرکتهای فعال در زمینه Music Royalties
شرکتهایی که در این زمینه فعالیت دارند، میتوانند از حقوق هنرمندان و عوامل اجرایی دفاع کنند و هزینههایی که از پخش آهنگ به دست میآید را به شکلی صحیح به دست افراد مختلف برسانند.
Performance Royalties :
شرکتهایی که حقوق مربوط به اجراهای زنده را پشتیبانی میکنند.
Mechanical Royalties :
مربوط به فروش نسخههای فیزیکی آهنگ است که درآمد حاصل از آن را آهنگساز و ناشر دریافت میکند.
Neighboring Rights Royalties :
درآمد حاصل از استریم را بین عوامل کار (خواننده، آهنگساز، نوازنده و …) پخش میکند.