همانطور که می دانید نواختن سازهای زهی با ناخن و مضراب انجام می شود. اما نگهداری از ناخن و تنظیم آن یک مقدار مشکل است، زیرا در طول روز کارهای زیادی را با دستهایتان انجام میدهید و در نتیجه احتمال شکستن ناخن، زیاد است؛ لذا در این مواقع جهت نواختن سه تار از مضراب استفاده میکنید. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام شما را با انواع مضراب سه تار آشنا میکنیم تا بتوانید تصمیم بگیرید در صورت نیاز چه نوع مضرابی برای نواختن سه تار تهیه کنید.
انواع مضراب سه تار برای نواختن
سه تار از سازهای زهی و مضرابی موسیقی ایرانی است که با ناخن انگشت اشارهٔ دست راست نواخته میشود. این ساز، دارای ۴ سیم از جنس فولاد و برنج است که به موازات دسته، از کاسه تا پنجه کشیده شدهاند. مضراب سه تار شاید مورد استقبال نوازندگان حرفه ای سه تار نباشد اما برای هنرجویانی که نمی توانند ناخن انگشت سبابه خود را برای مضراب زدن بلند نگه دارند بسیار کاربردی است.
همانطور که می دانید سه تار هم مانند تار از سازهای زخمه ای است که با مضراب نواخته می شود. این مضراب هم میتواند ناخن انگشت سبابه باشد و یا ابزاری که نقش ناخن را بازی کند. مضراب ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن ها اشاره شده است.
مضراب سیمی
این نوع مضرابها از یک تسمه فلزی و یک سیم تشکیل شده است که سیم به صورت یک حلقه به دو طرف تسمه فلزی متصل شده است. روش استفاده از این نوع مضراب به این شکل است که آن را تقریباً مانند انگشتر، داخل انگشت سبابه میکنید و بعد سیم را زیر ناخنتان میبرید به صورتی که دیگر حرکت نکند.
برای استفاده بهینه از این مضراب ها، بایستی ۳ کار انجام دهید.
- مضراب سیمی را به شکلی داخل انگشت کنید که قسمت باز آن زیر انگشت بیفتد
- سپس سیم مضراب را از دو طرف زیر ناخن بیندازید. هرچقدر هم ناخنتان کوتاه باشد بالاخره لبه هایی خواهد داشت. لذا دوطرف مضراب را کامل زیر ناخن کنید
- حلقه را دور انگشتتان فشار دهید.
صدادهی مضراب سیمی سه تار
صدای مضراب های سیمی نسبت به انواع دیگر مضراب ها، تیز تر و شفاف تر است. به دلیل اینکه صدا از برخورد دو سیم به وجود می آید این صدا رسا و شفاف به گوش می رسد. این مضراب قیمت پایین تری دارد و در بازار به راحتی یافت می شود و صدای آن نیز همان طور که گفته شد شفاف تر و باز تر است لذا معمولا نوازندگان سه تار از این نوع مضراب استقبال خوبی دارند.
مضراب شاخ
مضراب های شاخ همان طور که ازاسمش پیداست از شاخ حیوانات ساخته شده است. بعضی از نوازندگان که میخواهند صدای سازشان مانند صدایی که توسط ناخن تولید میشود، صدایی نرم و مخملی باشد؛ از این نوع مضربها استفاده میکنند. این نوع مضراب هم مانند مضراب سیمی در زیر ناخن قرار میگیرد، با این تفاوت که حلقه دور این مضراب از چرم است.
مضراب پلاستیکی
این مضراب ها از جنس پلاستیک ساخته می شوند و علت نام گذاری آنها نیز به همین منظور است. ضخامت انگشت مضراب های پلاستیکی اکثرا بین ۱۶ الی ۱۷ سانتی متر بوده و ابعاد حدودی آن ها ۳۰ * ۲۰ * ۲۰ میلیمتر می باشد. از لحاظ قیمت نیز مضراب پلاستیکی قیمت پایین تری نسبت به مضراب فلزی دارد.