گرمی بزرگترین مسابقه موسیقی جهان است که سالانه توسط «آکادمی ملی علوم و هنرهای ضبط» برگزار میشود. در یکی از مطالب قبلی وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام درباره گرمی به طور مفصل توضیح دادهایم. برای خواندن این مطلب میتوانید «اینجا» کلیک کنید.
موضوع مطلب امروز چیستی مسابقه گرمی نیست؛ بلکه میخواهیم ردپای ایرانیان را در این مسابقه بررسی کنیم. اگر دوست دارید ایرانیانی که جایزه گرمی گرفتند یا برای دریافت آن نامزد شدهاند را بشناسید، تا آخر مطلب با ما همراه باشید.
ایرانیانی که جایزه گرمی گرفتند چه کسانی هستند؟
حمید سعیدی
تنها یک ایرانی وجود دارد که تا به حال دو بار جایزه گرمی را دریافت کرده است و آن هم حمید سعیدی است. او یک نوازنده و آهنگساز است که در سال ۱۳۵۳ در تهران چشم به جهان گشود. از ۱۵ سالگی مسیر موسیقی را با یادگیری دف آغاز کرد. مدتی بعد نیز برای آموزش سنتور نزد استاد مجید کیانی رفت و تصمیم گرفت سنتور را به عنوان ساز تخصصیاش انتخاب کند. او اکنون در لندن زندگی میکند و سبک موسیقیاش ترکیبی از سبکهای سنتی و پاپ است. حالا که با بیوگرافی اولیه حمید سعیدی آشنا شدیم، بهتر است قصه جوایز گرمیاش را بشنویم.
حمید سعیدی اولین جایزه گرمیاش را، در سال ۲۰۱۹ کسب کرد. او به همراه سه هنرمند دیگر از کانادا، اسرائیل و آمریکا گروهی به نام افیون ماه تشکیل دادند و یک آلبوم فیوژن ساختند. جالب است بدانید که در این آلبوم از اشعار مولانا و حافظ استفاده شده است. دومین جایزه گرمی او متعلق به سال ۲۰۲۳ است. این بار او با گروهی دیگر به نام خورشید سفید برای آلبوم آینه عارف برنده گرمی شدند.
کیهان کلهر
کیهان کلهر نیز جزو ایرانیانی که جایزه گرمی گرفتند محسوب میشود. او یک نوازنده و آهنگساز کرمانشاهی است که در سال ۱۳۴۲ به دنیا آمد. احتمالا با شنیدن نام این هنرمند، یاد کمانچهنوازیهای خارقالعادهاش بیفتید؛ اما کیهان کلهر سازهای دیگری مثل سهتار، تنبور و شاهکمان هم مینوازد.
کیهان کلهر یادگیری موسیقی را در ۵ سالگی شروع کرد. در ۱۲ سالگی نیز وارد فضای حرفهای موسیقی شد و در دوران نوجوانی با ارکستر رادیو تلویزیون کرمانشاه و گروه شیدا در مرکز هنری چاووش همکاری کرد. او برای ادامه تحصیل به کانادا رفت و در رشته آهنگسازی از دانشگاه کارلتون اتاوا فارغالتحصیل شد.
کلهر تا کنون چهار بار برای آثار «بی تو به سر نمیشود»، «فریاد»، «باران» و «فراتر از نقشه جغرافیا» نامزد جایزه گرمی شده است. سرانجام او در پنجاه و نهمین مراسم جایزه گرمی با گروه جاده ابریشمی، جایزه بهترین موسیقی جهانی را کسب کرد.
شروین حاجی پور
بین ایرانیانی که جایزه گرمی گرفتند، شروین حاجی جوانترین آنها است. او در ۱۰ فروردین ۱۳۷۶، در شهر بابلسر مازندران به دنیا آمد. شروین از ۸ سالگی آموزش موسیقی را شروع کرد و با شرکت در برنامه عصر جدید و خواندن آهنگ شاید بهشت، به شهرت فراوانی رسید. شهرت او زمانی اوج گرفت که توانست جایزه گرمی را هم دریافت کند.
در شصت و چهارمین مراسم گرمی، یک جایزه جدید به نام «بهترین ترانه تاثیرگذار در تغییرات اجتماعی» به مسابقه گرمی اضافه شد. اولین کسی که موفق به دریافت این جایزه شد نیز شروین حاجی پور بود. او این جایزه را با ۱۱۵ هزار آرای کاربران به خاطر آهنگ «برای…» دریافت کرد.
چه ایرانیانی فقط نامزد جایزه گرمی شدند؟
حسین علیزاده
حسین علیزاده در سال ۱۳۳۰ در منطقه سید نصرالدین بازار تهران به دنیا آمد. او در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد برلین تحصیلاتش را تکمیل کرد. این هنرمند به طور کلی در داخل و خارج کشور، افتخارات و جوایز متعددی دارد.
حسین علیزاده چهار سیمرغ بلورین، یک جایزه بهترین موسیقی متن در جشن انجمن منتقدان سینمای ایران و یک جایزه موسیقی جهانی آسیا دارد؛ همچنین این هنرمند با انتخاب شخصی، نشان شوالیه هنر و ادب فرانسه را که به او اهدا شده بود را دریافت نکرد. در زمینه مسابقه گرمی هم، تا به حال سه بار برای آلبومهای «فریاد»، «بی تو به سر نمیشود» و «به تماشای آبهای سپید» نامزد دریافت جایزه شده است.
محمدرضا شجریان
محمدرضا شجریان معروف به خسرو آواز ایران، در ۱ مهر ۱۳۱۹ در مشهد زاده شد. از همان کودکی آواز خواندن را شروع کرد و از پدرش که قاری قرآن بود هم درسهای فراوانی آموخت. این هرمند بزرگ جوایز ملی و بینالمللی فراوانی دریافت کرده است؛ برای مثال میتوانیم به جایزه خداوندگار موسیقی در بنیاد آقاخان، نشان عالی هنر برای صلح، نشان شوالیه ملی لیاقت دولت فرانسه و جایزه پیکاسو سازمان یونسکو اشاره کنیم. علاوه بر اینها محمدرضا شجریان دو بار در مسابقه گرمی برای آلبومهای «فریاد» و «بی تو به سر نمیشود» نامزد جایزه شد.