اثر ماندگار مرغ سحر برای بیشتر ایرانی ها تداعی کننده خاطرات دوران پیشین است.این اثر زیبا با صدای استاد نادر گلچین جاودانه گردید.در این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با خالق این اثر بیشتر آشنا شوید.
بیوگرافی نادر گلچین
نادر گلچین (زاده ۱ مهر ۱۳۱۵ رشت – درگذشته ۳۱ شهریور ۱۳۹۶ تهران) خواننده آواز سنتی اهل ایران بود. او از کودکی به موسیقی علاقه فراوانی داشت و از ۱۲ سالگی همکاری با رادیو رشت را آغاز کرد که در اختیار تیپ رشت بود و زیر نظر مدیران ارتش اداره میشد و خواننده محلی گیلان شد.
همکاران وی دراین رادیو عبارت بودند از: علی اکبرپور (آلتو، ویولن) نادر پوردلجو (قرهنی) و عدهای دیگر از هنرمندان به نام رشت، که مدتها این همکاری ادامه داشت.
گلچین در سال سوم دبیرستان به هنرپیشگی روی آورد و در تئاتر رشت در نمایشنامههای “بارگاه هارون الرشید”، “خوابهای پینه دوز” شرکت کرد و آوازهایی را دربازیگری اجرا کرد.
گلچین صدایی خاص با سوزی پنهانی و نیز پخته و پرورده داشت که با ساختار ارکستری هماهنگی زیادی دارد. او همچنین از تحریرهای شمرده و پخته آوازی برخوردار بود و سعی میکرد که محدوده صدایش را بشناسد و در همان محدوده از تمامی ظرفیتهای صدایش بهره ببرد.
وی شعر را به خوبی میشناخت و به همان خوبی و شمردگی در آوازهایش ادا میکرد او با آهنگسازان و هنرمندان زیادی از جمله فریدون شهبازیان، عماد رام، مجتبی میرزاده، حسن یوسفزمانی، عبدالکریم مهرافشان، عباس خوشدل، همایون خرم، مهدی خالدی، محمد حیدری، فرامرز پایور و دیگران همکاری داشت.
آثار شناخته شده نادر گلچین
از آثار مهم او در آن دوران میتوان به «یوسف گم گشته» اشاره کرد و از دیگر آثار او میتوان به «مرغ سحر»، «کوچه باغ راز» (با شعری از قدمعلی سرامی که بعد ها توسط معین، غلامحسین مختاباد و محمد اصفهانی بازخوانی شد)، «ناوک مژگان»، «نوای کاروان»، «قصه شهر عشق»، «مسبب»، «من دیگه بچه نمیشم» و آلبومهای «گریز»، «نفس باد صبا» و «زلف بنفشه» یاد کرد.
بیماری و مرگ
سرانجام وی روز ۴ شهریور ۱۳۹۶ بر اثر تشدید بیماری قلبی ریوی در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان گاندی تهران بستری شد و در نهایت ظهر روز جمعه ۳۱ شهریور ۱۳۹۶ بر اثر ایست قلبی در سن ۸۱ سالگی درگذشت.