حسین قلمی، یک سازنده سازهای ایرانی و یکی از پیشکسوتان رشته سازگری بود. بسیاری از نوازندگاه داخلی و خارجی مشهور، با سازهایی که او ساخته بود نوازندگی کردهاند. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام، میتوانید بیوگرافی این هنرمند گرانقدر را بخوانید.
تولد و کودکی حسین قلمی
حسین قلمی در ۱۰ مهر سال ۱۳۲۸ در شهرستان گلپایگان چشم به جهان گشود و تحصیلاتش را نیز در همین شهر به اتمام رساند. وی علاقه و استعدادش به ساخت ساز را از همان کودکی نشان داد. وی از همان دوران کودکی با لوازم ابتدایی، ماکت سازهایی مثل سنتور و ویولن را میساخت.
آغاز حرفهای سازگری
حسین قلمی در سال ۱۳۵۳، یعنی در ۲۵ سالگیاش، تصمیم گرفت علاقه کودکی خود را به صورت حرفهای دنبال کند. در همین سال او برای یادگیری فنون ساز سازی نزد استاد ابراهیم قنبری رفت. مدتها بعد در سال ۱۳۷۸ به کارگاه سازسازی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تهران ورود پیدا کرد و پنج سال در این سازمان، حرفه سازگری را ادامه داد. در نهایت در سال ۱۳۸۳ نیز درجه یک هنری (دکتری) خود را در رشته سازسازی دریافت کرد.
فعالیتهای حرفهای
- ساخت سازهای گوناگون مثل رباب، قیچک، کمانچه، تار، سه تار و دوتار
- حضور در جشنوارهها و نمایشگاههای موسیقی مختلف به عنوان داور و کارشناس ارزشیابی ساز
- دریافت مقام نخست در ساخت رباب در جشنواره موسیقی فجر
- تربیت و آموزش شاگردان مختلف از جمله پسرش سیامک قلمی و سایر شاگردان مثل ایرج طباطبایی، پرویز حسینی و پرویز نصیری
- آموزش ساخت ساز در مرکز آموزش هنرهای سنتی خانه استاد حسین بهزاد
- آموزش ساخت ساز در دانشگاه هنر کرج
- ساخت ساز رباب خورشید ( رباب ۳ اکتاو ) به طراحی سعید ساغرچی
کجا میتوانیم سازهای ساخته حسین قلمی را ببینیم؟
حسین قلمی در ۶ تیر ۱۳۹۹ بر اثر عارضه قلبی از دنیا رفت؛ اما سازهایش به عنوان یادگارهای باقی مانده از او، در موزهها و مجموعههای متفاوت نگهداری میشوند. در موزه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میتوانید یک ساز رباب که ساخته استاد است را ببینید. در موزه ساز کرمان نیز میتوایند از قیچک و تار دستساز استاد بازدید کنید.