در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با ما همراه باشید تا فرامرز پایور موسیقیدان، ردیفدان، آهنگساز، مدرس و نوازنده سنتور و محقق موسیقی ایرانی را بشناسید.
تولد و کودکی فرامرز پایور
فرامرز پایور در ۲۱ بهمن ۱۳۱۱ در تهران متولد شد. پدر و پدربزرگ او هر دو اهل هنر بودند. پدرش علی پایور نقاش و استاد زبان فرانسه در دانشگاه تهران بود. پدربزرگش مصورالدوله نیز نقاش دوره قاجار بود و ویولن، سهتار و سنتور مینواخت. این هنرمند تحصیلات ابتدایی و متوسطهاش را در دبستان عسجدی و دبیرستان دارالفنون تهران گذراند.
شروع موسیقی
فرامرز پایور ۱۷ سال داشت که برای یادگیری موسیقی نزد ابوالحسن صبا رفت و ردیف موسیقی را در ۶ سال از او آموخت. در آن زمان ابوالحسن صبا در تلاش بود تا سنت و تکنیکهای سنتورنوازی حبیب سماعی را احیا کند و برخی از بداههنوازیهای او را نتنویسی کرده بود. پایور نیز در همین دوران تبدیل به یکی ازبرجسته ترین شاگردان ابوالحسن صبا شد. پس از درگذشت استاد صبا، پایور نزد اساتیدی ازجمله عبداله دوامی، موسی معروفی و نورعلیخان برومند، ردیف درویشخان و ردیف میرزا عبدالله را فراگرفت.
آغاز فعالیت حرفهای موسیقی فرامرز پایور
فرامرز پایور در سال ۱۳۳۳ وارد وزارت فرهنگ و هنر شد و در سال ۱۳۳۷ به عنوان معلم سنتور به هنرستان عالی موسیقی ملی ورود پیدا کرد. وی اولین آهنگسازی بود که ساز تخصصیاش سنتور بود و فقط بداههپردازی نمیکرد.
ادامه تحصیلات در خارج از کشور
در سال ۱۳۴۱ وزارت فرهنگ و هنر فرامرز پایور را برای ادامه تحصیلات به انگلستان فرستاد. در آنجا او در زمینه ادبیات انگلیسی از دانگشاه کمبریج دانشنامه گرفت. از طرفی در این سالها پایور تلاش کرد تا موسیقی ایرانی و سنتور را به محافل دانشگاهی انگلستان معرفی کند که آرشیوهای آن نیز در رادیو بی بی سی موجود است. دانشگاه لندن و دانشگاه کمبریج نیز در این سالها از او دعوت میکردند تا برای معرفی موسیقی ایرانی کنفرانسهایی ترتیب دهد و برای این کنفرانسها جوایزی به او اهدا کردند.