هنگامه اخوان یکی از خوانندگان موسیقی سنتی و یکی از بانوان موسیقی ایران است که از پیش از انقلاب تا کنون، در عرصه موسیقی فعال بوده است. در ابن مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام، بیوگرافی این بانوی هنرمند را با هم میخوانیم.
کودکی و آغاز مسیر موسیقی
هنگامه اخوان در ۳۱ خرداد ۱۳۴۳، در فومن گیلان و در روستای کلاشم پایین صومعهسرا، به عنوان کوچکترین فرزند خانواده چشم به جهان گشود. پدر، مادر و برادر او هر سه صدای گرم و زیبایی داشتند؛ اما فقط فرزند کوچک خانواده این مسیر را به طور حرفهای دنبال کرد. واسطه آشنایی هنگامه اخوان با دنیای موسیقی، پدرش بود. پدر از ۱۰ سالگی آواز دشتی را به دخترش آموخت و او را با قمرالملوک وزیری آشنا کرد.
از طرفی هنگامه اخوان تا اتمام دوران ابتدایی همراه برادرش در گروههای سرود مدرسه شرکت میکرد و آواز میخواند. مدتی بعد برای دیدن خواهر بزرگترش راهی تهران شد و با دیدن امکانات آموزش موسیقی پایتخت، تصمیم گرفت در تهران ماندگار شود. در تهران در آزمون خوانندگی رادیو شرکت کرد و یک کاست ضبط کرد که در آن یکی از آثار علی تجویدی و برخی از ملودیهایی که پدرش به او آموخته بود را خواند.
شورای داوری از رادیو مرتضی حنانه، علی تجویدی، حبیب الله بدیعی، جواد معروفی و فلاح تشکیل میشد. سه نفر از داوران او را پذیرفتند و دو نفر از خواستند آزمون دیگری بدهد. در آزمون دیگر به علت نداستن ردیفها، رد شد. رد شدن در آزمون وی را دلسرد نکرد؛ بلکه در کلاسهای فشرده شرکت کرد و ردیفها را آموخت و چند هفته بعد در آزمون قبول شد.
مسیر آموزش هنگامه اخوان
شورای رادیو، پذیرفتگان آزمون را برای آموزش نزد ادیب خوانساری فرستاد. وی به مدت ۱۰ سال ردیفها و تکنیکهای آوازی را از استاد خوانساری آموخت. ابراهیم سرخوش نیز یک نوازنده تار بود که در اغلب کلاسها حضور داشت و با هنرجویان همراهی میکرد. به گفته خود هنگامه اخوان استاد ادیب خوانساری شاگردان زیادی داشت؛ اما در حال حاضر وی تنها یادگار باقیمانده از استاد است.
فعالیت در رادیو
هنگامه اخوان از سال ۱۳۵۴، فعالیتش در رادیو را با آثار قمرالملوک وزیری آغاز کرد و اولین تصنیفش از برنامه گلهای زنده پخش شد. هوشنگ ابتهاج او را به محمدرضا لطفی معرفی کرد؛ به این ترتیب هنگام اخوان وارد گروه شیدا هم شد. ابتهاج معتقد است اخوان به خاطر رفتن به رادیو از کافهها دور شد و مانند سایر خوانندههای آن زمان نشده بود. اخوان در آن زمان با دو گروه مطرح دیگر یعنی گروه سماعی و گروه عارف نیز همکاری کرد.
فعالیتهای هنری هنگامه اخوان پس از انقلاب
- بعد از انقلاب هنگامه اخوان در وزارت ارشاد و شورای موسیقی به عنوان یکی از اعضا حضور پیدا میکرد و درباره موسیقی زنان نظرات تخصصی میداد.
- او در چهارمین مجمع عمومی کانون خوانندگان خانه موسیقی، به عنوان رئیس این کانون انتخاب شد.
- سال ۱۳۶۳ از سوی آرشیو صدا وسیما به عنوان کارشناس آرشیو در انجمن حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی دعوت به همکاری شد.
- هنگامه اخوان بین سال های ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۰ به عنوان مربی آواز در آن انجمن به فعالیت پرداخت ولی انصراف داد و به تدرس خصوصی روی آورد.
- از سال ۱۳۷۰ با سرپرستی گروه موسیقی «بهار» چندین کنسرت موسیقی برای بانوان اجرا کرد.