اگر اهل دنیای موسیقی باشید، حتما نام خانواده کامکارها به گوشتان خورده است. این خانواده هنرمند، یک گروه موسیقی تشکیل دادهاند که به عنوان «بزرگترین گروه موسیقی خانوادگی ایران» شناخته میشود. سرپرست این گروه، هوشنگ کامکار است که در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام، قصد داریم به معرفی او بپردازیم. بیوگرافی باقی اعضای خانواده کامکارها را نیز میتوانید در وبلاگ ما مطالعه کنید.
تولد، کودکی و نواجوانی هوشنگ کامکار
هوشنگ کامکار در سال ۱۳۲۵و در شهر سنندج، به عنوان فرزند ارشد استاد حسن کامکار، چشم به جهان گشود. او با تولد در یک خانواده هنردوست، نسبت به یادگیری موسیقی شوق پیدا کرد. در نوجوانی آکاردئون مینواخت و همراه خواهر و برادرهایش، در تالارها و مدارس سنندج، موسیقی ردیف دستگاهی و موسیقی کردی اجرا میکردند. وی در کنار موسیقی، مدرک دیپلم خودش را نیز در رشته طبیعی در همان سنندج دریافت کرد.
پس از مدتی استاد حسن کامکار فرزند ارشد خویش را نزد حسین دهلوی فرستاد تا از وی راهنمایی بگیرد. هوشنگ کامکار با راهنمایی استاد دهلوی، دو سال به هنرستان عالی موسیقی تهران رفت تا به طور حرفهای در زمینه موسیقی آموزش ببیند. پس از پایان این دو سال او مجدد به زادگاه خویش برگشت و مشغول تدریس موسیقی در سنندج شد.
تحصیلات موسیقی هوشنگ کامکار
هوشنگ کامکار در سال ۱۳۵۱ به دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران ورود یافت و در سال ۱۳۵۴ مدرک آهنگسازی خود در مقطع کارشناسی را از این دانشگاه دریافت کرد. او با رتبه اول در مقطع لیسانس، موفق به دریافت بورس تحصیلی از ایتالیا شد؛ بنابراین به رم رفت و در کنسرواتوار سانتاچی چیلای رم، فنون کنترپوان و فوگ را طی یک سالونیم فرا گرفت.
مدتی بعد، جناب کامکار برای ادامه تحصیل راهی آمریکا شد. او فوقلیسانس خود در رشته تاریخ موسیقی را از دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکوی آمریکا دریافت کرد.
بازگشت به ایران و فعالیت در زمینه تدریس
در سال ۱۳۵۸، هوشگ کامکار به وطن بازگشت. پس از بازگشت در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و دانشگاه فارابی، آموختههای سالهای متمادی خویش را تدریس کرد. وی ۱۰ سال به عنوان استاد در دانشگاه هنر و ۶ سال به عنوان مدیر گروه موسیقی این دانشگاه، فعالیت داشت.
سایر فعالیتهای هنری هوشنگ کامکار
همانطور که اشاره کردیم رشته هوشنگ کامکار در مقطع کارشناسی، آهنگسازی بود. به علاوه او بر موسیقی ردیف دستگاهی ایران و موسیقی ارکسترال به طور همزمان تسلط داشت. اولین اثر او، موسیقی فیلم پل آزادی بود که در سال ۱۳۶۲ ساخته شد. بعدها او برای خوانندگانی همچون شهرام ناظری و بیژن کامکار نیز آهنگسازی کرد و آثار درخشانی را آفرید. از مشهورترین آثار وی میتوانیم به بهاران آبیدر، سرود سرزمین و در گلستانه اشاره کنیم.
هوشنگ کامکار با استفاده از دانش موسیقیاییاش، به تالیف و ترجمه آثار تخصصی موسیقی نیز پرداخت. اصول ارکستراسیون، فوگ و انوانسیون، هارمونی قرن بیستم، آموزش آهنگسازی و… برخی از آثار او هستند. آخرین فعالیت وی که در کارنامه هنریاش میدرخشد، سرپرستی گروه موسیقی خانوادگی آنها، یعنی گروه کامکارها است.