شما با شنیدن یک موزیک شاد، خوشحال میشوید و با شنیدن یک موزیک غمگین ممکن است ناراحت شوید، آیا موسیقی میتواند در بروز یا بهبود بیماریها در انسان موثر باشد ؟در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با تاثیرات درمانی موسیقی بیشتر آشنا شوید.
تاثیرات درمانی موسیقی بر بدن
در حقیقت یک شاخه جدید از علم به نام موسیقی درمانی، معرفی شده است که در آن از موسیقی برای درمان بیماریها استفاده میشود.
موسیقی درمانی به خصوص در مورد بیماران مبتلا به سرطان، کودکان مبتلا به بیش فعالی و سایر بیماریها موثر بوده است و برخی از بیمارستانها از موزیک برای کمک به کنترل درد، از بین بردن افسردگی و کاهش تنش در عضلات استفاده میکنند .
این موضوع عجیب و پیچیده ای نیست و موسیقی میتواند از راههای مختلفی بر بدن انسان اثر بگذارد . برخی از آنها عبارتند از :
موسیقی و تنفس و ضربان قلب :
با ایجاد تغییر در امواج مغزی، عملکرد سایر اعضای بدن نیز تغییر میکند . این تغییرات توسط سیستم اعصاب خودکار ( سمپاتیک و پارا سمپاتیک ) اعمال میشود. و این نوع دستگاه عصبی میتواند تنفس و ضربان قلب را تند تر یا کند تر کند .بنابراین موسیقی میتواند از آثار مزمن استرس ها بر بدن پیشگیری کند .
تقویت کننده ایمنی بدن :
موسیقی روی احساسات و هورمون های بدن تأثیر می گذارد. گوش دادن به انواع خاصی از موسیقی به ایجاد احساسات مثبت کمک کرده و منجر به ترشح هورمون های خاصی می شود که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
کاهش دردهای درمان های سرطان
همان گونه که موسیقی می تواند به افراد در مدیریت درد و استرس کمک کند، به عنوان ابزاری خوب برای تحمل درمانی های سرطان نیز قابل استفاده است. به گفته دانشکده پزشکی هاروارد، گوش دادن به موسیقی اضطراب مرتبط با شیمی درمانی و پرتو درمانی را کاهش می دهد. این کار می تواند به کاهش حالت تهوع و استفراغ در بیمارانی که شیمی درمانی را پشت سر می گذارند، کمک کند.
کاهش استرس
یکی از فواید گوش دادن به موسیقی، کاهش استرس است. برخی از عوامل دخیل در خواب، استرس و اضطراب است، اما موسیقی توانایی این را دارد که استرس را کاهش دهد و سطح اضطراب را نرمال نگه دارد تا فرد بتواند خواب آرامی را داشته باشد.
درمان کم خوابی
موسیقی ملایم و کم، مثل یک داروی خواب آور عمل می کند و الگوهای خواب را بهبود می بخشد و در نتیجه باعث می شود که فرد خواب بهتری داشته باشد.
کاهش فشار خون
موسیقی میتواند آثار مهم دیگری نیز بر بدن انسان داشته باشد مانند کاهش دادن فشار خون ( با کاهش دادن فشار خون خطر سکته های مغزی و سایر عوارض آن کاهش مییابد )، افزایش ایمنی انسان، کاهش تنش در عضلات و اینکه موسیقی به ایجاد و حفظ سلامتی در انسان کمک میکند .
نتیجه :
تحقیقات وسیعی که در این زمینه انجام شد، باعث شد که از موسیقی به عنوان یک ابزار قدرتمند در درمان برخی از بیماریها استفاده شود .درمان با موسیقی هم میتواند از طریق شنیدن موسیقی باشد و هم از طریق نواختن آن .
در روش نواختن موسیقی اجباری نیست که موسیقی نواخته شده، دارای قابلیت بالا و یا کلاسیک باشد نکته مهم این است که این موسیقی برخاسته از قلب و احساسات شما باشد .یک موسیقی مناسب میتواند بین ذهن و جسم شما تعادل برقرار کند و از سوی دیگر یک موسیقی منفی یا نامناسب میتواند شما را سرشار از نفرت کند و به شما آسیب روحی و جسمیبزند .