افسردگی یکی از اختلالات روانی شایع است که با خلق ناراحت، بیلذتی و نداشتن انرژی کافی مشخص میشود. در کشورهای مختلف دنیا، بین ۱۰ تا ۲۰ درصد مردم جهان حداقل یک بار افسردگی را در طول زندگیشان تجربه کردهاند. خبر خوب این است معجزه موسیقی، میتواند در بهبود این اختلال نیز موثر باشد. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با ما همراه باشید تا تاثیر موسیقی بر افسردگی را بررسی کنیم.
موسیقی درمانی چطور افسردگی را درمان میکند؟
پژوهشهای روانشناسی نشان میدهند موسیقی توجه فرد را از افکار و احساسات منفی منحرف میکند و از این طریق میتواند افسردگی را بهبود دهد. از طرفی موسیقی باعث فعال شدن سیستم پاداش مغز و ترشح هورمون دوپامین (هورمون لذت) در مغز میشود که بر درمان افسردگی موثر است.
نواختن موسیقی و گوش دادن موسیقی، هر دو بر افسردگی تاثیر مثبت میگذارند. افراد افسرده اغلب انرژی کافی برای انجام کارهای روزمره ندارند. گوش دادن به یک موسیقی شاد با ریتم تند، میتواند انگیزه کار کردن را نیز در آنها به وجود آورد.
نتایج پژوهشها درباره تاثیر موسیقی بر افسردگی
تحقیقات زیادی درباره تاثیر موسیقی بر افسردگی انجام شده است؛ اما در اینجا ما فقط به نتایج برخی از این پژوهشها اشاره میکنیم.
یک مطالعه نشان داد افرادی که هر روز نیمساعت به موسیقی گوش میدهند، کاهش قابل توجهی در علائم افسردگی و اضطراب دارند.
تحقیقات نشان داده است که گوش دادن به موسیقی می تواند سطح دوپامین را در مغز تا ۹ درصد افزایش دهد؛ همچنین ترشح هورمون اندروفین (مسکن طبیعی بدن) را افزایش میدهد که باعث کاهش درد و بهبود خلقوخو میشود.
تحقیقات اثبات کردهاند که موسیقی درمانی میتواند در کاهش علائم افسردگی و اضطراب و همچنین بهبود کیفیت کلی زندگی مؤثر باشد.
چندین مطالعه ثابت کرده اند که موسیقی کلاسیک به تسکین افسردگی و مالیخولیا کمک می کند. در واقع، یک مطالعه در مکزیک نشان داد که گوش دادن به موسیقی کلاسیک می تواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند.