بر اساس تحقیقات انجام شده موسیقی تاثیر شگفت انگیزی بر روی روح و روان انسان ها دارد . موسیقی از ابتدای تاریخ بشریت، به عنوان یک نیروی شفابخش استفاده میشده است.دانشمندان و محققان تاثیر موسیقی بر جنین و نوزاد را نیز بررسی کرده و نتایج قابل توجه ای را ارائه نموده اند.در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام در این باره بیشتر بخوانید.
تاثیر موسیقی بر جنین و نوزاد
ارسطو میگوید: “وقتی چیزی میشنویم (شعر یا موسیقی) روح ما تغییر میکند”. از پیروان بقراط تا سرخپوستان امریکا، همواره مردم از موسیقی و آواز برای آرامش و تسکین دردها، استفاده میکردهاند.
موسیقی بر احساسات ما تاثیر بسزایی دارد تا جایی که یک لالایی دلنشین موجب آرامش نوزاد میشود.
قرارگرفتن کودکان درمعرض موسیقی های کلاسیک در دوران جنینی، بعد از تولد، در دوران رشد و حتی دوران دبیرستان موجب می شود که کودکان باهوش تر و زیرک تر باشند.
نوزادان در هفته شانزدهم در داخل رحم مادر به موسیقی واکنش نشان داده و آواز می خوانند. جنین درون رحم مادرپس از چهار ماهگی به موسیقی واکنش نشان می دهد و حرکت های او نسبت به موسیقی قابل لمس هستند و می توان فهمید از دوران جنینی انسان به موسیقی عکس العمل نشان می دهد.
جنین انسان پس از گذشت ۲۰ هفته از تشکیل نطفه می تواند صداهای خارج و موسیقی را بشنود. تحقیقات به عمل آمده نشان می دهد آن ها می توانند آنچه را که در محیط رحم مادرشان می شنوند، پس از ۱۲ ماه از تولد به خاطر آورند و در برابر آن واکنش نشان دهند.
تاثیر موسیقی بر نوزادان چگونه است؟
در سالهای اخیر، محققان درباره رشد مغز، دستاوردهای تازهای داشتهاند. نوزادان با میلیاردها سلول مغزی، به نام نورون متولد میشوند. در سالهای اول زندگی، این نورونها با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. در طی زمان با استفاده بیشتر از این ارتباطات، مغز قویتر میشود.
کودکانی که در سالهای اولیه رشد به موسیقی گوش میدهند، ارتباطات مغزی مرتبط به موسیقی در ذهنشان شکل میگیرد. برخی از این ارتباطات موسیقایی، بر روی نحوه اندیشیدن اثر میگذارند.
به نظر میآید که گوش دادن به موسیقی کلاسیک، موجب رشد استدلال فضایی (سه بعدی) و درک سه بعدی در کودک میشود. هم چنین، یادگیری استفاده از آلات و ابزار موسیقی باعث بهبود توانایی اندیشیدن در کودک میشود.
ارتباط با موسیقی از بدو تولد
شنوایی نوزادان از بدو تولد به سرعت پیشرفت میکند، به همین خاطر آنها میتوانند در سنین خیلی پایین با موسیقی ارتباط برقرار کنند. والدین با تشویق این انگیزه درونی کودکان به موسیقی، میتوانند رابطهشان را با کودکشان قویتر کنند، تواناییهای زبانی او را تقویت کنند و دری به سوی لذتی فوقالعاده را به روی او باز کنند.
این به این معنا است که همانطور که کودکان پیش از اینکه بتوانند شروع به صحبت کنند، سعی میکنند با تولید اصواتی خود را برای حرف زدن آماده کنند، در مورد موسیقی هم دورهای وجود دارد که کودک سعی میکند بدون اینکه توانایی تولید اصوات موسیقایی داشته باشد به تقلید موسیقی بپردازد.
اثر موزارت
همانطور که گفته شد شنیدن موسیقی، به خصوص موسیقی کلاسیک، به درک سه بعدی کودک، کمک میکند و باعث تشکیل هزاران ارتباط نورونی در مغز وی میشود. شنیدن موسیقی کلاسیک، توانایی حل پازل را در کودکان افزایش میدهد. این ویژگی را “اثر موزارت” گویند.
طبق مقالهای منتشر شده کودکان قادرند الگوهای ریتمیک را تشخیص دهند. محققان در مجارستان و هلند به این نتیجه رسیدند که نوزادان قادرند تفاوت ریتمها را دریابند.
جین استندلی، پروفسور موسیقی در دانشگاه فلوریدا بیان میکند که موسیقی موجب شادی و آرامش میشود که میتوان برای کودکان نیز استفاده کرد.
شاید یکی از جذابترین کارهایی که شما برای کودکتان انجام میدهید، خواندن لالایی برای او باشد، به خصوص زمانی که او گریه میکند و سعی دارید او را بخوابانید.
اما اگر حوصلهتان از یک لالایی به خصوصی سر رفت، نا امید نشوید. شما میتوانید شعرهای دیگری را انتخاب و در قالب لالایی برای کودکتان بخوانید. در تاثیر آن بر کودکان تفاوتی ایجاد نخواهد کرد.
موسیقی درمانی حتی به عنوان یک راهکار برای افزایش سطح هوش نوزادان تازه به دنیا آمده در یکی از بیمارستانهای کشور اسلواکی مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج بسیار مثبتی بر افزایش سطح هوش و حافظه نوزادان مورد آزمایش داشته است.