پیانو از ساز های بسیار محبوب به شمار می آید که بیشتر افراد ان را سازی سخت و با شکوه میدانند.تاریخچه ساخت پیانو بسیار جالب استف اینکه چگونه اولین پیانو عرضه شد و در ادامه چه تغییراتی داشت.در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام تاریخچه ساخت اولین پیانو را بخوانید.با ما همراه باشید.
تاریخچه ساخت اولین پیانو
بارتولومئو کریستوفری سازندهٔ ساز ایتالیایی پیانو را در سال ۱۷۰۷ اختراع کرد. پیانو شکل تکاملیافتهای از ساز هارپسیکورد است. این ساز ظاهری بسیار شبیه پیانو داشت اما صدای ثابت و محدودی را تولید میکرد که برای اجراهای بزرگ قدرت کافی نداشت.
کریستوفری در پی ایجاد تغییراتی در مکانیسم تولید صدای هارپسیکورد اختراع پیانو را به نام خود ثبت کرد. درواقع نام پیانو برگرفته از عبارت ایتالیایی «gravicembalo col piano e forte» است، یعنی: هارپسیکوردی با صدای ملایم و قدرتمند.
در هارپسیکورد با فشردن کلاویهها سیمها بهوسیلهٔ شیٔ کوچکی مثل مضراب یا پیک بهصدا درمیآیند. شدت فشار دادن کلاویهها در شدت و قدرت صدایی که ایجاد میشود تاثیری ندارد، یعنی میزان فشردن کلاویهها هرچقدر باشد صدایی با قدرت یکسان تولید میشود.
ارتقای هارپسیکورد
درحقیقت موزیسینها و سازسازان بهدنبال ارتقای هارپسیکورد و برطرف کردن این مشکل بودند. با اختراع پیانو و بهکارگیری مکانیسم چکش در تولید صدای آن، ضعف هارپسیکورد و سازهای مشابه آن جبران شد.
شاید بارتولومئو کریستافوری، مخترع پیانو هرگز فکر نمیکرد که این ساز روزی محبوبترین ساز جهان شود، این ساز در حدود یک دهه به شکل ناشناخته ماند و کسی آن را نمی شناخت تا اینکه در سال ۱۷۱۱ نویسنده ای راجع به این ساز مقاله ای را نگارش کرد و این امر به مرور زمان باعث شد تا بسیاری از افراد در کل جهان کم کم با این ساز آشنا شوند.
اگرچه از کریستوفری بهعنوان مخترع پیانو یاد میشود اما باید بدانیم که بسیاری از سازندگان ساز در آن سالها بهدنبال افزودن مکانیسم چکش به هارپسیکورد بودند، اسکروتر، ارگنواز آلمانی، از کسانی بود که کم وبیش همزمان با کریستوفری در فکر ایجاد مکانیسم چکش در هارپسیکورد بود.
او طبق ادعای خودش با شنیدن اجرای هبناستریت هنگام نواختن ساز دولسیمر (از سازهای زهی که به سنتور شباهت دارد) به فکر ایجاد مکانیسم چکش در هارپسیکورد افتاد، او امیدوار بود که از حکومت زمان خود کمک مالی دریافت کند و ادعای خود را نیز نزد پادشاه مطرح کرد، اگرچه با استقبالی روبهرو نشد و نتوانست پیانویی به نام خود بسازد، اما در حدود سال ۱۷۲۴ پیانوهایی با مکانیسم پیشنهادی اسکروتر تولید شدند.
تولید مکانیسم اسکروتر
پس از آن نیز، سیلبرمن، ارغنونساز بزرگ آن زمان، با اندکی تغییر و سادهسازی پیانوهایی با مکانیسم اسکروتر تولید کرد، هرچند که این سیستم سادهشده کارایی چندانی نداشت و گفته میشود که باخ آنها را قابل قبول نمیدانست.
در هر حال، سیلبرمن ورکشاپهایی در زمینه تولید پیانو برگزار کرد که در دل آنها مکتب آلمان و مکتب فرانسه شکل گرفت. او از هر دو مکانیسم اکشن کریستوفری و اسکروتر بهره گرفت.قبل از اختراع پیانو از سازی قدیمیتر به نام هارپسیکورد (Harpsichord) استفاده میشد.
تفاوت عمده و مهمی که پیانو با سازهای مشابه قبل از خودش داشت آن بود که در سازهای مشابه قبلی، شدت صدای حاصل از فشرده شدن یک کلاویه، مستقل از شدت ضربهٔ واردشده بر کلید، مقداری ثابت بود.