موسیقی را میتوان به دو شکل اجرا و گوش کرد؛ زنده و ضبط شده در استودیو. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام قصد داریم تفاوت اجرای زنده و ضبط شده و ویژگیهای منحصر به فرد هر یک را توضیح دهیم و آنها را با هم مقایسه کنیم.
آیا تفاوت اجرای زنده و ضبط شده زیاد است؟
در گذشته تجهیزات ضبط و تکنیکهای ویرایش صدا نسبت به امروزه، محدودتر بودند؛ بنابراین تفاوت بین اجرای زنده و استودیویی هم کمتر بود. امروزه با پیشرفت فناوری موسیقی، این تفاوت بیشتر شده است. به گونهای که بین اجرای زنده و ضبط شده برخی از خوانندگان، تفاوت زیادی به چشم میخورد. بخشی از این تفاوت میتواند به خاطر هیجان اجرای زنده باشد؛ اما عوامل دیگری هم دخیل هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
علل تفاوت اجرای زنده موسیقی و اجرای ضبط شده
هیجان
اولین تفاوت اجرای زنده و ضبط شده، هیجان است. تقریبا اکثر افراد اتفاق نظر دارند که هیجان اجرای زنده بسیار بیشتر از اجرای ضبط شده است. در اجرای ضبط شده تماشاگری وجود ندارد و نوازندگان و خوانندگان فرصت دارند بارها یک قطعه را ضبط کنند تا به کمال برسند.
در اجرای زنده موسیقیدانهای روی صحنه باید ریسکپذیر و توانا باشد و تمام مهارتشان را در یک اجرای باکیفیت نمایش دهند.
تعامل
در اجرای زنده، تعاملی جذاب بین افراد روی صحنه و تماشاگران رخ میدهد. موسیقیدانان از این تعامل و تشویقها تغذیه میکنند تا با انرژی بیشتری اجرا کنند. در اجرای ضبط شده چنین انرژی و تعامل بیرونی وجود ندارد و تنها مخاطب، افراد متخصص پشت شیشه استودیو هستند. خواننده یا نوازنده بدون حضور تماشاگران، باید بر دنیای درونی خودش تمرکز کند تا بتواند اجرایی بینقص داشته باشد.
کیفیت صدا
کیفیت صدا در اجرای زنده متغیر است و گاهی به خاطر تجهیزات سالن و محیط آکوستیک، کاهش مییابد. این مشکلی است که گاهی برای حرفهای ترین خوانندگان هم روی صحنه رخ میدهد. در ضبط استودیویی این چنین نیست؛ زیرا استودیو یک محیط کنترل شده است که به طور خاص برای ضبط طراحی شده است. میکس و مسترینگ حرفهای نیز باعث کیفیت بالای اثر میشود.
متفاوت یا تکراری بودن تجربه
برای درک تفاوت اجرای زنده و ضبط شده موسیقی، یک آهنگ مشخص را در نظر بگیرید. شما اگر بارها به نسخه ضبط شده آن گوش دهید، همچنان تجربهای تکراری خواهید داشت. در مقابل اگر چندین بار به اجرای زنده آن گوش دهید، هر بار تجربهای متفاوت خواهید داشت؛ زیرا نوع سالن، نور، تجهیزات و شرایط محیطی بر صدای خواننده و نحوه اجرا تاثیر میگذارند. از طرفی گاهی موسیقیدانها روی صحنه بداههنوازیهایی انجام میدهند که جزو اثر اصلی نیستند و برنامهریزی شده نبودند.
اجرای کامل یا طبیعی
در استودیو هدف رسیدن به یک اجرای بینقص است؛ بنابراین یک تکه کوچک از آهنگ بارها ضبط میشود و کوچکترین ایرادها با ویرایش اصلاح میشوند.
در اجرای زنده رسیدن به کمال دشوار است؛ اما در عوض هیجان و حالوهوای این اجرا بیشتر از اجرای ضبط شده است.