تحریر و ویبره، دو تا از تکنیکهای مهم و پر کاربرد در خوانندگی هستند. تمایز این دو تکنیک از یکدیگر، برای مردم عادی و خوانندگان مبتدی، امری دشوار است؛ در حالی که فرقهای زیادی بین این دو تکنیک وجود دارد. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با ما همراه باشید تا سه تفاوت تحریر و ویبره را توضیح دهیم.
تفاوت تحریر و ویبره در خوانندگی چیست؟
1. سبک موسیقی
تحریر یا چهچهه، صداهایی است که از طریق بازدم خارج شده و با کمک ماهیچههای حنجره به سرعت قطع و وصل میشوند. این تکنیک صدایی شبیه به آواز پرندگان ایجاد میکند. تحریر بیشتر در موسیقی سنتی ایرانی کاربرد دارد و در موسیقی آذربایجان، عراق و سوریه هم استفاده میشود؛ اما در موسیقی پاپ به ندرت مورد استفاده قرار میگیرد. در ویبره خواننده در یک نت خاص موجهای ریز ایجاد میکند. این تکنیک بر خلاف تحریر، در موسیقی پاپ هم بسیار پر کاربرد است.
2. فواصل بین نتها
یک تفاوت تحریر و ویبره، فواصل بین نتها است. در ویبره ما فقط با نتهای همسایه در رفت و آمد هستیم و فاصله بین نتها نباید از نیمپرده بیشتر شود؛ زیرا در این صورت ویبراسیون خوبی ایجاد نمیشود. در مقابل در تحریر میتوانیم تا یک و نیم پرده بالاتر یا پایینتر از نت مد نظر، رفت و آمد کنیم.
3. نحوه ایجاد
ویبره، ایجاد لرزش مکرر و منظم در صدا است. در ویبراسیون باید از دیافراگم کمک گرفت و نباید فشاری به حنجره آورد. تنفس و مدیریت دم و بازدم، نقش اصلی را در ویبره ایفا میکند. تحریر برخلاف ویبره به معنای لرزش صدا نیست؛ بلکه به معنای شکست صدا است. در تحریر هم دیافراگم نقش دارد؛ اما نقش اصلی را ماهیچههای حنجره ایفا میکنند. برای ایجاد تحریر ابتدا دیافراگم هوا را خارج میکند؛ سپس ماهیچههای حنجره صدا را قطع و وصل میکنند و به آن شکل میدهند.