ساکسیفون و کلارینت، هر دو جزو سازهای بادی و تکزبانه هستند که معمولا زیاد با هم مقایسه میشوند؛ مخصوصا نوع سوپرانوی ساکسیفون که در نگاه اول شبیه به کلارینت باس است. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام، ۶ تفاوت ساکسیفون و کلارینت را بیان میکنیم.
۶ تفاوت ساکسیفون و کلارینت
1. تفاوت شکل ظاهری
اولین تفاوت ساکسیفون و کلارینت، شکل ظاهریشان است. کلارینت، به شکل یک استوانه مستقیم است؛ یعنی شامل یک لوله اصلی بلند، یک دهانه و کلیدهایش است. در مقابل ساکسیفون سوپرانو به شکل یک مخروط است که به تدریج گسترش مییابد. باقی انواع ساکسیفون نیز مخروطی هستند. ساکسیفون از یک بدنه اصلی و یک بخش سری تشکیل میشود. به علاوه ساکسیفون سه ردیف کلید دارد.
2. تفاوت ساکسیفون و کلارینت در صدا
ساکسیفون به دلیل شکل مخروطیاش، میتواند صدایی تولید کند که به شدت شبیه صدای انسان است. صدای این ساز گرم است و در سبک جاز و بلوز کاربرد فراوانی دارد. صدای کلارینت نیز شفاف است و اغلب در اکسترهای موسیقی کلاسیک نواخته میشود. لازم به ذکر است که کلارینت جزو سازهای ارکستر سمفونیک محسوب میشود؛ اما ساکسیفون این گونه نیست.
3. جنس
کلارینت معمولا از چوب سیاه آفریقایی ساخته میشود؛ اما جنس ساکسیفون از آلیاژهای فلزی است.
4. تاریخچه
ساکسیفون در اوایل دهه ۱۸۴۰، توسط آدولف ساکس، سازنده ساز بلژیکی، ساخته شد. وی تصمیم گرفت بدنه سازهای برنجی با سوراخ مخروطی را با سیستم انگشتی که سازهای بادی چوبی استفاده میکردند و یک زبانه را ترکیب کند. در سال ۱۸۴۶، ساکسیفون از طریق گروه های نظامی فرانسوی محبوبیت یافت.
کلارینت در دهه ۱۷۰۰ بر اساس ساز شالومو توسط یوهان کریستین دنر ساخته شد. او با کمک پسرش به پیشرفت این ساز کمکهای فراوانی کرد.
5. تفاوت در نحوه نواختن ساکسیفون و کلارینت
برای ایجاد صدا در ساکسیفون نسبت به کلارینت، به فشار کمتری روی لبها و دهانه ساز نیاز دارید.
6. دهانه
دهانه ساز کلارینت از ساکیفون کوچکتر است؛ بنابراین زبانه این ساز نیز نسبت به ساکسیفون کوچکتر است. از طرفی زبانههای ساکسیفون انواع مختلفی دارند؛ ولی تنوع زبانههای کلارینت کم است.