سونات و کنسرتو هر دو جزو اصطلاحات مهم و پرکاربرد موسیقی هستند. اگر نمیتوانید این دو را از هم تشخیص دهید، در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با ما همراه باشید تا تفاوت سونات و کنسرتو را یاد بگیرید.
سونات چیست؟
سونات یک فرم موسیقی است که اغلب برای تکنوازی یا برای گروه کوچکی از سازها نوشته میشود. به فرم سونات، فرم سونات آلگرو و یا فرم موومان اول هم میگویند. به علاوه این فرم شامل ۳ بخش ارائه تم ها (exposition)، بسط و گسترش (development)، و ارائه مجدد تمها (recapitulation) است.
سونات اغلب ۲ تا ۴ موومان دارد که کلید یکسان و محتوای منحصر به فردی دارند. در نظر داشته باشید این اصطلاح در دورههای مختلف تاریخ معانی متفاوتی داشت. مثلا در دوره باروک سونات به معنای موسیقی سازی در مقابل کانتات به معنای موسیقی آوازی قرار داشت.
کنسرتو چیست؟
کنسرتو یک فرم موسیقی دیگر است که اغلب ۳ موومان دارد. در این فرم یک یا چند ساز تکنواز مثل پیانو، ویولن، ویولنسل، گیتار یا فلوت با ارکستر همراهی کرده و یکدیگر را تکمیل میکنند. در این فرم تکنواز نقش اصلی را ایفا میکند و در جلوی استیج و نزدیک به رهبر ایستاده یا مینشیند. ارکستر نیز وظیفه همراهی تکنواز را بر عهده دارد.
تفاوت سونات و کنسرتو چیست؟
حالا که به طور مختصر با مفهوم هر یک از فرمهای تفاوت سونات و کنسرتو آشنا شدیم، میتوانیم به تفاوت آنها بپردازیم.
تعداد نوازندگان
مهمترین تفاوت سونات و کنسرتو این است که سونات میتواند به صورت تک نوازی با همراهی پیانو یا بدون همراهی پیانو اجرا شود. در کنسرتو چنین امکانی وجود ندارد و یک ساز تکنواز حتما با همراهی یک ارکستر به اجرا میپردازد.
اجزا
دومین تفاوت سونات و کنسرتو، ساختار آنها است. همانطور که اشاره کردیم سونات میتواند ۲ تا ۴ موومان باشد؛ اما کنسرتو اغلب شامل ۳ بخش است.
محیط اجرا
سوناتها با توجه به تعداد کمتر نوازندگان نسبت به کنسرتو، اغلب در محیطهای کوچکتر اجرا میشوند. در مقابل کنسرتو معمولا در سالنهای کنسرت بزرگ و مجهز اجرا میشود.