رقابت بین ویولن دست ساز و شرکتی، همیشه یک رقابت نفسگیر بوده است. بسیاری از نوازندگانی که قصد دارند به تازگی ویولن را شروع کنند، هنگام خرید این ساز دچار تردید میشوند. آنها نمیدانند بهترین انتخاب برایشان چیست و کدام ساز آنها را راضی خواهد کرد؟ در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با ما همراه باشید، تا با تفاوت های ویولن دست ساز و شرکتی آشنا شوید.
انواع ویولن های شرکتی
ویولن های شرکتی، به دو گروه تقسیم میشوند. گروه اول، ویولنهایی با کیفیت متوسط و ضغیف هستند. این ویولنها توسط شرکتهای نه چندان معتبر، در کشورهایی مثل چین تولید میشوند. در خط تولید این ویولنها، هدف اصلی تولید تعداد ویولن بیشتر در زمان کمتر است؛ بنابراین جای تعجب نیست که چنین سازهایی کیفیت مطلوبی ندارند و قابل مقایسه با ویولن های دستساز نیستند.
گروه دوم ویولن های شرکتی، ویولنهایی هستند که توسط برندهای معتبر در کشورهایی مثل فرانسه و ایتالیا ساخته میشوند. این ویولنها با وجود کارخانهای بودن، کیفیت فوقالعادهای دارند و رقیب سرسختی برای ویولنهای دستساز هستند؛ اما قیمتشان بسیار گران است. متاسفانه در ایران وقتی درباره ویولن های شرکتی حرف میزنیم، اغلب منظورمان ویولنهای گروه اول است. این ویولنهای چینی در ایران رواج دارند و بسیاری از نوازندههای تازهکار آنها را خریداری میکنند.
ویولن های دست ساز
ویولن دست ساز بر خلاف ویولن های شرکتی، خط تولید مشخصی ندارد و توسط یک شخص ساخته میشود. فرآیند ساخت این ویولن معمولا حداقل چند ماه زمان میبرد و تمام مراحل انتخاب چوب، برش، خم کردن، کوبیدن، چسباندن تا لاک زدن با دست و توسط یک شخص انجام میشود.
تفاوت های ویولن دست ساز و شرکتی
دانش و مهارت سازنده
سازندگان ویولن های شرکتی در اغلب مواقع، کارگران عادی هستند که تخصصی در زمینه ساخت ساز ندارند. سازنده ویولن دست ساز، یک شخص صنعتگر و متخصص است که تمام جزئیات ساز را با دلیل مشخص و از روی دانش میسازد.
نحوه رنگ زدن ساز
یکی از مهمترین تفاوت های ویولن دست ساز و شرکتی، نحوه رنگ شدن آنها است. ویولنهای شرکتی با اسپریهای رنگ در کارخانه رنگآمیزی میشوند. ویولن های دست ساز به طور سنتی با لاک، توسط سازنده رنگ زده میشوند.
دقت ساخت
همانطور که اشاره کردیم ویولن های کارخانهای خط تولید دارند و باید تعداد معینی ساز را در مدت زمانی مشخص تولید کنند. این شرکتها ویولنها را به صورت سری میسازند و برای ساخت بسیاری از قطعات، از ماشین آلات استفاده میکنند. طبیعتا در چنین شرایطی دقت و توجه به ساخت هر ویولن، بسیار پایین است.
در ساخت ویولن دست ساز، سازنده به مدت چند ماه تمام تمرکزش را فقط روی ویولن شما میگذارد. کوچکترین جزئیات در ویولن دستساز نیز رعایت میشوند و اهمیت دارند.
صدا
یکی دیگر از تفاوت های ویولن دست ساز و شرکتی، کیفیت صدایشان است. صدای ویولنهای دست ساز نسبت به کارخانهای، شفافتر و زیباتر است؛ چرا که در ساخت ویولنهای دست ساز مواد اولیه و چوب بهتری استفاده میشود. از طرفی رنگ شدن به طور سنتی و با لاک نیز باعث بهبود صدای ساز میشود.
تنظیم
ویولنهایی که به دست ساخته میشوند معمولا قبل از این که به دستتان برسند، به خوبی تنظیم میشوند؛ به همین دلیل صدای بهتری دارند. ویولن های کارخانهای ممکن است به یک سری تنظیمات مجدد نیاز داشته باشند تا صدای مطلوب را تولید کنند.
ارزش مالی
ویولن دست ساز، ارزش مالی و معنوی دارد. یک فرد متخصص، چندین ماه روی آن زمان گذشته است و یک اثر هنری خلق کرده است. چنین چیزی با گذشت زمان ارزشش را از دست نمیدهد؛ بلکه تبدیل به نوعی عتیقه میشود و ارزش مالیاش افزایش مییابد. اگر به خوبی از ویولن دستسازتان مراقبت کنید و بعدها قصد فروشش را داشته باشید، میتوانید به قیمت نسبتا بالایی آن را بفروشید. این موضوع در مورد ویولن های شرکتی صدق نمیکند؛ زیرا به مرور از ارزش مالی و کیفیت این ویولنها کاسته میشود.
انتخاب آخر؛ ویولن های دست ساز یا کارخانهای؟
اگر توانایی خرید یک ویولن شرکتی از برندهای معتبر ایتالیایی و فرانسوی را دارید، حتما این کار را بکنید. این ویولنها کیفیت بسیار بالایی دارند و از بهترین مواد در ساخت آنها استفاده شده است. اگر میخواهید یک ویولن متوسط از برندهای رایج بخرید؛ پیشنهاد میکنیم در تصمیمتان بازنگری کنید. ویولنهای دست ساز به دلایلی که ذکر شد، نسبت به ویولن های شرکتی بهتر هستند. در آخر تصمیم کلی به شما، نظر استادتان و ترجیحات شخصیتان برمیگردد.