تریل یا تری یا غَلت از اصطلاحات موسیقی با علامت اختصاری «tr» می باشد که اگر روی یک نت گذاشته شود، آن نت و نت بالاترش به صورت پی در پی و نسبتاً تُند و به اندازه طول زمانی نت اصلی اجرا میشوند. در ادامه این مطب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با تکنیک تریل در موسیقی بیشتر آشنا شوید.
تکنیک تریل در موسیقی چیست؟
همانطور که گفته شد نت های تریل باید با سرعت بالایی اجرا شوند .در برخی موارد آن ها با سرعت نت زینت و یا یک تک نت ترومولو مینوازند. در این حالت تریل صدایی نزدیک به ویبراتور پیدا میکند.
اگر بخواهیم نت بالایی تریل را تغییر دهیم با استفاده از علائم تغییر دهنده نظیر بمل (b) علامت تغییر را در بالای تریل مینویسیم.
گاه خط مواجی بعد از نشانه تریل تا ابتدای نت بعدی کشیده میشود.
نکاتی در مورد تریل
- نُتِ آغاز تریل
آغاز تریل امروزه از نت اصلی میباشد اما در گذشته (تا زمان هایدن و موتسارت ) تریل از نت بالاتر شروع میشدهاست.
در حال حاضر اگرآهنگساز بخواهد اجرای تریل از نت بالاتر آغاز شود، نت کوچکی (نُتِ پیشای کوتاه یا آوجیاتورا) پیش از نت اصلی مینویسد.
- نُتِ پایان تریل
تریل معمولاً با نت اصلی به پایان میرسد. گاه در انتهای تریل یک «گروپتو»، نت اصلی را به نت پس از آن پیوند میدهد.
- تعداد نتهای بکار رفته در تریل
تعداد نتهای اصلی و بالایی در تریل بستگی به سلیقه اجراکننده و میزان درک او از مفهوم بیانی قطعه موسیقی دارد. واضح است که یک نت کشیده با سرعت تمپو کُند، تناوبِ بیشتری میطلبد تا یک نت کوتاه با سرعتِ تُند.
اجرای تریل چگونه است؟
اگر در حال تمرین و یادگیری تریل هستید بیش از اینکه روی سرعت اجرای خود تمرکز کنید، باید با دقت و هوشیاری بیشتری این کار را انجام دهید.
به جای اینکه نت ها را با سرعت دولاچنگ اجرا کنید سعی کنید آن ها را با کشش نت های سیاه اجرا کنید و پس از تسلط کامل به تدریج و پله پله سرعت خود را افزایش دهید.
تریل ها در حقیقت نوعی بیان هنری و استادانه در اجرای تکنیک های نوازندگی هستند. برخی نوازندگان فقط زمانی که در صفحه نت علامت تریل نوشته شده باشد آن را اجرا میکنند اما برخی دیگر قطعات خود را با تریل ها تزئین میکنند و مهارت نوازندگی خود را به رخ میکشند.
موسیقیدانان و نوازندگان دوران باروک از جمله افرادی بودند با درک از فضای موسیقی خود حداقل فضای ممکن را با استفاده از تریل ها به بداهه نوازی اختصاص میدادند.
شیوهی اجرای تریل در سازها
پیانو:
در ساز پیانو، در حالی که میتوانید تریل را با هر دو انگشتی که بخواهید، بنوازید اما بهتر است آن را با قویترین انگشتانتان (انگشتان دوم و سوم) اجرا کنید. به سرعت، بین دو نت تناوب ایجاد کنید و روی نت اصلی، تریل را خاتمه دهید.
سازهای زهی و بادی چوبی:
برای اجرای تریل بر روی این سازها، باید تکیهی انگشت شما بر روی نت پایینی تریل باشد و سپس با سرعت، نت بالایی را بنوازید؛ چه بر روی صفحهی انگشتگذاری یک ساز زهی و چه کلیدهای خاصی از یک ساز بادی چوبی. نواختن تریل را آهسته شروع کنید و تاکیدتان بر روی دقت و صحت اجرای تریل باشد.
سازهای فرتدار:
تریل بر روی یک ساز فرتدار مانند گیتار یا باس الکتریک، توسط تکنیک هَمِر آن (hammer-on) و پولآف (pull-off) اجرا میشود. به این صورت که؛ یک نت را روی صفحهی انگشتگذاری توسط انگشت اشارهی خود نگه میدارید و سپس توسط انگشتی دیگر (معمولا انگشت وسط یا انگشت حلقه) روی صفحهی انگشتگذاری جهش میکنید و تریل را یک پله بالاتر از نت اصلی اجرا میکنید.
مانند سایر تکنیکهای تریلینگ، نکتهی اصلی این است که به آرامی و دقیق تمرین کنید و به تدریج و در طول زمان، سرعت خود را افزایش دهید.