اگر بخواهیم از ساز سه تار صحبت کنیم، بی شک نام استاد جلال ذوالفنون در ذهنمان تداعی خواهد شد.استاد ذوالفنون یکی از افراد موثر و برجسته در زمینه سه تار نوازی می باشد که در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام به معرفی او پرداخته ایم.لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بیوگرافی استاد جلال ذوالفنون
استاد جلال ذوالفنون موسیقیدان ، نوازنده و مدرس سه تار در شانزدهم اسفندماه یک هزار و سیصد و شانزده و در شهر آباده استان فارس دیده به جهان گشود .
پدرش تار مینواخت و برادرش دستی بر ویولن داشت و همین موضوع او را از همان کودکی به موسیقی علاقمند کرده بود.
وی در کودکی همراه با خانواده به تهران مهاجرت کرد . در ده سالگی به نواختن سه تار پرداخت.
ذوالفنون برای ادامه تحصیل به هنرستان موسیقی ملی رفت و چون سه تار در آنجا زیاد مورد استفاده نبود به این دلیل اجباراً تار را برگزید و با سازهای دیگری چون ویلن اشنا شد و ویلن را نزد برادرش محمود ذوالفنون آموخت ،ولی همچنان درکنار تار و ویلن به نواختن سه تار نیز می پرداخت. در هنرستان از رهنمودهای موسی معروفی در زمینه تکنیک سهتار برخوردار شد.
ورود به دانشکده هنرهای زیبا
همزمان با تاسیس رشته موسیقی دانشکده هنرهای زیبا به آنجا رفت و با مرحوم نورعلی برومند و دکتر داریوش صفوت آشنا شد و شناخت تازه ای از موسیقی اصیل ایرانی و امکانات وسیع سه تار کسب و از سال ۱۳۴۶ تمام توجه اش را بر این ساز متمرکز کرد. در ادامه راه از راهنمایی های استادانی چون ابوالحسن صبا و ارسلان درگاهی نیز بهره برد
.پس از اتمام دانشکده در همانجا و نیز مرکز حفظ و اشاعه موسیقی ملی به تدریس سه تار پرداخت. سبک استاد ذوالفنون در زمینه سه تارنوازی کاملا منحصربه فرد است.
ذوالفنون توانست سه تار را از انزوا خارج و گروه سه تارنوازی ایجاد کند. ذوالفنون همراه هنرمندان طراز اول در چندین کنسرت و جشنواره داخلی و خارجی شرکت کرده است.
اجرای سبک نوینی در نوازندگی گروهی سه تار
او در دو آلبوم گل صدبرگ و آتش در نیستان با صدای شهرام ناظری توانست سبک نوینی را در نوازندگی گروهی سه تار و اجرای تصانیف عرفانی ایجاد کند و با حسام الدین سراج آثاری چون شرح فراق را اجرا کرد.
استاد ذوالفنون با هابیل علی اف در آلبوم سرمستان علیرضا افتخاری همنواز بوده است، همچنین در نیلوفرانه ، میهمان تو، شب عاشقان و خنده بارون هنرنمایی نمود. بداهه نوازی استاد در آلبوم مستانه با صدای علیرضا افتخاری درخور ستایش است. از تالیفات او می توان به چهار جلد کتاب «تدریس سه تار» و گل صدبرگ اشاره کرد.
وی سالیان متمادی در زمینه تحقیق و تتبع گام برداشت و کوشید جوانان را با این قلمرو آشنا کند. مهمترین کار وی پس از تحقیق، تدریس بود.او نخستین کسی بودهاست که کتاب آموزشی خاص برای سه تار نوشتهاست.
در مراسم پایانی بیست و هفتمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر ؛ در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۹۰ از «جلال ذوالفنون» تقدیر به عمل آمد.
وفات
استاد جلال ذوالفنون در ۲۸ اسفند ماه سال ۱۳۹۰ در اثر خونریزی داخلی پس از جراحی قلب باز، در بیمارستان البرزکرج درگذشت. پیکر او صبح روز چهارشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۱ از مقابل تالار وحدت تهران تشییع شد. و به وصیت خودش و با حضور دوستداران و خویشاوندانش در قبرستان امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شد.
روحش شاد و یادش گرامی