برای ما ایرانیان شنیدن یک آهنگ خاص در لحظه نوروز نشان از آمدن سال جدید و تحویل سال می باشد.هر ساله تمام ایرانیان بر پای سفره هفت سین با یک آهنگ عید حود را جشن می گیرند.اما این اهنگ خاص و خاطره انگیز را چه کسی ساخته است؟ در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با علیاکبر مهدیپور دهکردی، خالق موسیقی تحویل سال آشنا شوید.
علیاکبر مهدیپور دهکردی، خالق موسیقی تحویل سال
موسیقی سال تحویل در دستگاه”چهارگاه” و با بهره گیری از نوای موسیقی مقامی و محلی چهارمحال و بختیاری توسط علی اکبر مهدی پور دهکردی نواخته شده است.
وی در سال ۱۳۱۴ در چهارمحال بختیاری به دنیا آمد. او از ۱۷سالگی کار خود را در زمینه نوازندگی سازهای محلی این استان همچون سرنا،کرنا و کمانچه آغاز کرد.
او در کشورهایی همچون
- آلمان ،
- کانادا ،
- فرانسه ،
- قرقیزستان ،
- ترکمنستان ،
- مغولستان ،
- دبی ،
- ژاپن ،
- ترکیه ،
- کویت
- و هنگکنگ
به اجرای موسیقی محلی پرداخت و در بسیاری از جشنوارههای ملی و بین المللی موسیقی شرکت کرد.
تاریخچه موسیقی تحویل سال
نوروزنامه یا همان موسیقی هنگام تحویل سال نو که هر ساله بسیاری از مردم ایران در پای سفره هفت سین نوای آن را میشنوند یکی از آثار ماندگار این هنرمند است .
اثر ماندگار استاد دهکردی در فهرست آثار غیرملموس یونسکو ثبت شده، برگرفته از موسیقی اقوام ایل بختیاری است.
این ملودی و آهنگ که هنگام تحویل سال نو پخش می شود، سال ۶۵ در یکی از استودیوهای صدا و سیما در تهران ضبط و پس از آن در تمامی سالها در آغاز فصل بهار پخش می شود.
پیش از ثبت موسیقی نوروزنامه ‘ علی اکبر مهدی پور دهکردی’ صدا نقاره های باب تهران و باب امام رضا علیه السلام به عنوان موسیقی تحویل سال نو در کشور رایج بود.
موسیقی نوروز با شلیک گلوله های توپ ‘قومپوز'(قمپز) که تنها صدا داشت، همراه بود. بعدها صدای موسیقی سرنا و کرنای “علی اکبر مهدی پور دهکردی” به عنوان نوروزنامه در رادیو ضبط شد و به عنوان موسیقی سال نو شناخته شد.
همچنین، این آهنگ در دستگاه چهارگاه نواخته شد که “علی حیدری” با دهل نوازی او را همراهی می کرد.
بسیاری از مردم “علی اکبر مهدی پور” را با نام سریال “روزی روزگاری”و موسیقی آغاز تحویل سال نو می شناسند.
استاد دهکردی ،نوازنده موسیقی مقامی و سنتی بختیاری با باز شدن پایش به جشنواره های مختلف موسیقی داخل و خارج کشور به یک نوازنده جشنواره ای تبدیل شد. در جشنواره موسیقی فجر سال ۱۳۶۸ خورشیدی (۱۹۸۹ میلادی) چهره برتر شناخته شد و جایزه اش را از سید محمد خاتمی وزیر فرهنگ و ارشاد آن زمان دریافت کرد.
وفات
سرانجام خالق موسیقی ماندگار نوروز، در سن ۷۴ سالگی و در سال ۱۳۸۸ خورشیدی درگذشت و در قطعه هنرمندان شهرکرد به خاک سپرده شد.روحش شاد و یادش گرامی.