حتما تا به حال در مورد اثربخشی موسیقی بر روح و روان شنیده اید. موسیقی می تواند با ویژگی های خاصی که دارد به کمک علم پزشکی آمده و درمان های کاملا ثابت شده ای را در برخی شرایط پزشکی ارائه دهد.در این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام می خواهیم شما را با درمان استرس با موسیقی آشنا نماییم.
درمان استرس با موسیقی
ذات موسیقی دارای نیرویی جادویی و رمزگونه است که با تأثیر بر ذهن، جسم و احساسات به ارتقای سطح سلامت انسان کمک میکند. به دلیل تأثیر فوری و نیرومندی که موسیقی روی احساسات دارد، در زمانهایی که انسان در شرایطی سخت و پراسترس قرار میگیرد میتواند از موسیقی کمک بگیرد.
از آنجا که موسیقی میتواند در افزایش فعالیتهای انتقالدهندههای عصبی در مغز ما تأثیرگذار باشد، توسط درمانگران در برنامههای توانبخشی در بعضی از کشورها افزود شده است.
پژوهشگران توانستهاند تأثیر درمانی موسیقی را بر روی بسیاری از بیماریها و اختلالات نظیر پارکینسون، اسکیزوفرنی، آلزایمر اثبات کنند.
نیروی سحرآمیز موسیقی که به شکلی کاملاً منحصربه فرد احساسات ما را تحت تأثیر قرار میدهد، برای همه ثابتشده است.
اصوات موسیقی به علت برخورداری از بار هیجانی و عاطفی، تأثیرات عمیقی بر روحیه، شخصیت و پرورش عواطف انسانی میگذارند. در تعدادی از شاخههای طبِ جایگزین مانند طب سوزنی، هومئوپاتی و آیورودا نقش عمدهای در درمان دارند.
امروزه به علت نگرش علمی و روشمند به موسیقی در درمان بیماریها، موسیقیدرمانی بهعنوان رشتهای مستقل موردتوجه قرارگرفته و روشی مکمل در درمانهای رایج پزشکی است.
موسیقی درمانی چیست؟
بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون و یا اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی از موسیقی درمانی کمک زیادی گرفتهاند. موسیقی درمانی کمک میکند که علایم افسردگی و اضطراب کاهش یابد، خلاقیت رشد پیدا کند، ارتباط مثبت بین بیمار و پرستار بهبود یابد.
اما موسیقی درمانی میتواند به صورت نواختن ساز برای بیمار باشد . یا کمک گرفتن از دستگاههای پخش که میتواند به صورت انفرادی یا به صورت گروهی برای عدهای از بیماران انجام شود.
طی تحقیقات انجامشده، درد باعث افزایش تحمل و موسیقی شاد و فرحبخش باعث کاهش خستگی و نشاط همراه با آرامش میشود. از موسیقی میتوان بهعنوان یک ابزار قدرتمند برای دور کردن استرس استفاده کرد.
گوش کردن به موسیقی ممکن است آرامش بسیار زیادی به ذهن و بدن ما بدهد، مخصوصاً یک قطعه موسیقی کلاسیک ملایم تأثیرات مفیدی روی عملکردهای فیزیولوژیک خواهد داشت.
ضربان قلب را کاهش میدهد، فشارخون را پایین میآورد و ترشح هورمونهای استرس زا را کم میکند.
همچنین موسیقی باعث میشود که بعضی از احساسات سرکوبشدۀ خود را کشف کنید، بنابراین منجر به یک مدیتیشن خوب میشود و جلوی حاشیه رفتن ذهن را میگیرد.
یک قطعه موسیقی بر روی هر فردی تأثیر متفاوتی بر جای میگذارد . فقط خود فرد میتواند تشخیص دهد که چه موسیقیای دوست دارد و در حالات روحی مختلف چه آهنگی برایش مناسبتر است؛ اما توصیه می شود اگر معمولاً موسیقی کلاسیک گوش نمیکنید، حداقل به آهنگهای ملایم گوش دهید.
این روش از درمان در محیط بیمارستانها میتواند استفاده شود و استرس بیماران قبل از انجام عملهای جراحی و انجام آزمایشهای مختلف را کاهش دهد. مطالعات نشان داده است که موسیقی درمانی میتواند موجب کاهش اضطراب در بیماران قلبی شود و بیماران را پس از عمل جراحی آرام میکند.
سایر فواید بالقوهی گوش دادن به موسیقی چیست؟
۱ – بهبود عملکرد ادراک و شناخت
پخش موسیقی به عنوان زمینه، هنگامی که فرد در حال انجام فعالیت دیگری است و روی آن تمرکز کرده میتواند عملکرد او را در کارهایی که نیاز به درک و شناحت دارد بالا ببرد.
۲ – کاهش استرس
موسیقی میتواند به کاهش و مدیریت استرس کمک کند. گوش دادن به موسیقی ملایم و آرامشبخش میتواند روشی موثر در غلبه بر استرس باشد و این چیزی است که علم هم آن را ثابت کرده است.
برخی از افراد به یک موسیقی آرام گوش داده بودند، برخی دیگر به صدای امواج کوچک آب و بقیه نیز هیچ محرک شنوایی دریافت نکرده بودند. نتایج نشان داد گوش دادن به موسیقی روی واکنش انسان به استرس، مخصوصا روی سیستم عصبی خودکار تاثیر دارد.
افرادی که به موسیقی آرامشبخش گوش داده بودند، بعد از قرار گرفتن در معرض استرس، سریعتر توانسته بودند شرایط روحی خود را بازیابی کنند.
۳ – تقویت حافظه
خیلی از دانش آموزان و دانشجویان عادت دارند هنگام مطالعه به موسیقی گوش بدهند، اما آیا واقعا کار خوبی است؟ تحقیقات نشان میدهد این کار میتواند مفید باشد اما بستگی به عوامل گوناگونی دارد .این عوامل شامل نوع موزیک، لذت بردن شنونده از آن موسیقی و حتی میزان اطلاعات و آموختههای شنونده از موسیقی دارد.
۴ – کمک به مدیریت درد
پژوهشها نشان داده که موسیقی میتواند در مدیریت درد مفید باشد. مطالعهای که روی بیماران فیبرومیالژیا انجام شد دریافت آنهایی که تنها به مدت یک ساعت به موسیقی گوش داده بودند. کاهش قابل توجهی در دردهای خود داشتند.
تحقیقی در سال ۲۰۱۵ نشان داد بیمارانی که قبل، حین و بعد از عمل جراحی به موسیقی گوش داده بودند، نسبت به آنهایی که به موسیقی گوش نداده بودند، درد و اضطراب کمتری تجربه کرده بودند.