دریا دادور یکی از خواننده های زن موفق در دوره معاصر می باشد که با تلفیق موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی غربی سبکی منحصر به فرد را ایجاد نموده است. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با دریا دادور هنرمند برجسته معاصر بیشتر آشنا شوید.
بیوگرافی دریا دادور
دریا دادور خراسانی در سال ۱۳۵۰ متولد گردید. دادور خواننده زن ایرانی شناخته شده و ساکن فرانسه می باشد . دادور که تحصیل کردهٔ موسیقی کلاسیک در اروپاست و صدایی درگستره صوتی سوپرانولجرو دارد ؛ ترانه های محلی و موسیقی سنتی ایرانی را با موسیقی غربی تلفیق کرده و سبکی منحصر به خود پدید آورده است.
دریا دادور دختر «نسرین ارمگان» از یک خانوادهٔ گیلانی در مشهد به دنیا آمد. تا سن پنج سالگی نزد پدربزرگ و مادربزرگ خود که اصالتاً گیلانی بودند، زندگی کرد. سپس خانوادهٔ او به تهران نقل مکان کردند و او در آنجا بزرگ شد. او خودش را هم گیلکی و هم مشهدی میداند . از کودکی به آوازخوانی علاقهمند بود.
مادر او که هم خواننده و هم ترانهسرا و کارگردان تئاتر عروسکی بود، در گرایش دادور به سمت هنر تأثیر زیادی داشت. در کودکی در کنسرتهای مدرسه شرکت میکرد. دادور در مصاحبهای، از خانم «سیمین قدیری» نام میبرد که معلم موسیقی او در مدرسه بود: «معلم آوازمون خانم سیمین قدیری بود که یک روز آمد و با ناراحتی گفت که متاسفانه درس موسیقی قدغن شده و من دارم شما را ترک می کنم. و حتی من یادم هست که منو بغل کرد و گفت قول بده به من که تو خواننده ی خوبی میشی».
مدتی پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷، کلیه کلاسهای موسیقی در تمام مدارس برچیده شدند و دادور مجبور شد موسیقی را در خانه و نزد مادرش ادامه دهد». او میگوید سعی میکردم در هر هفته یک آهنگ بیاموزم، فارسی یا انگلیسی .
سفر به فرانسه
دادور از سال ۱۹۹۱ میلادی (۱۳۷۰ خورشیدی) به فرانسه رفت تا نزد پدرش زبان فرانسوی بیاموزد. دادور ترانههای محلی و سنتی ایران را با سبکهای غربی آمیخته و سبک ویژهٔ به خود را ایجاد کردهاست.
او در کارهای خود، هم از شعرهای کلاسیک و هم از شعرهای معاصر ایرانی، بهره برده است. همچنین دادور در اجراهای زندۀ خود، از آمیختهای از سازهای شرقی و غربی همچون پیانو و ویولون، فلوت، چنگ و دهل بهره بردهاست.
نام او در فهرست «۱۰۰۰ نام درخشان خاورمیانه و دنیای عرب» آمده است.
تحصیلات آکادمیک
تحصیلات آکادمیک او در فرانسه آغاز شد، که در سال ۱۹۹۱ برای دیدار پدرش به آنجا رفته بود. او در مصاحبهای گفته است که نخست میخواسته در رشتهٔ پزشکی تحصیل کند، اما به پیشنهاد پدر خود از این تصمیم دست میکشد.
یادگیری موسیقی اپرا
در ۱۸ سالگی، یادگیری موسیقی اپرا را به کمک یک آموزگار پرتغالی به نام «ماریا سارتووا» در تولون آغاز کرد. سپس در شهر تولوز تحصیلات تخصصی خود را ادامه داد. دومین آموزگار او جاسمین مرتورل بود و از آنه فوندویل هم «آخرین معلم اصلیاش» برمیشمرد.
به گفتهٔ دادور، در آغاز تحصیلاتش، به کارهای گوناگونی همچون فروش برای یک شرکت فرانسوی وسایل رنگی و هنری پرداخت. در پایان دوران تحصیل خود، آغاز به تدریس و تعلیم آواز کرد. این کارها باعث شد دادور سرمایهٔ خوبی برای آغاز کار حرفهای خود گردآوری کند.
اودارای یک مدرک فوق لیسانس در رشتهٔ هنرهای تجسمی است که آن را در ۱۹۹۷ م. دریافت کرد. به گفتهٔ خود او، تحصیل در این رشته به ایجاد خلاقیت در کارهای هنریاش کمک کردهاست. دادور در کلاسهای آموزشی حرفهای استادان موسیقی از سرتاسر جهان همچون آنا ماریا باندی؛ گابریل باکر، چارلز برت، روبر دومه و جیل فلدمن حضور داشتهاست.
در سال ۱۹۹۹ ازکنسرواتور تولوز فرانسه مدال طلا در رشتهٔ آواز لیریک گرفت و در سال ۲۰۰۰ دیپلم حرفهای در رشتهٔ آواز باروک دریافت کرد.
آلبوم های دریا دادور
تاکنون از او سه آلبوم منتشر شده که هر سه بهصورت زنده ضبط شدهاند. نخستین آلبوم در سال ۲۰۰۴ م. دربرلین ، دومی در سال ۲۰۰۸ م. درتورنتو و سومی در سال ۲۰۱۴ م. درمالمو ضبط شدهاند. او طی دو دهه فعالیت هنری حرفهای کنسرتهای فراوانی را دراروپا و آمریکای شمالی برگزار کردهاست و بهطور متناوب درجشنواره تیرگان در کانادا ، جشنوارهٔ موسیقی زنان شرق درسوئد ، و کنفرانسهای بنیاد پژوهش های زنان ایران حضور یافتهاست.
دادور در سال ۱۳۸۱ ه.خ در اپرای رستم و سهراب که به همراهی ارکسترفیلارمونیک ارمنستان به رهبری لوریس چکناواریان در سالن میلاد تهران برگزار شد، در نقش تهمینه به ایفای نقش پرداخت. این اولین بار پس ازانقلاب ۱۳۵۷، ایران بود که یک زن در جمعی عمومی تکخوانی میکرد.
هرچند او چند ماه بعد درتالار وحدت تهران باز به آوازخوانی پرداخت، گشایشی حاصل نشد و دادور دیگر نتوانست در ایران اجرا کند. دادور درنمایش موزیکال زهره و منوچهرشاهرخ مشکین قلم و اپرت عشق و عقل و آدمی گروه مستان به سرپرستی پرواز همای نیز به ایفای نقش پرداختهاست.