ساز بانجو چیست؟
بیشتر ملیت و فرهنگ ها ساز های خاصی دارند که آشنایی با این ساز ها به شناخت موسیقی سنتی و شناخت بیشتر ساز ها کمک می کند، از این رو در این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام شما را با ساز آفریقایی بانجو آشنا می کنیم.
بانجو؛ سازی زهی آفریقایی متشکل از چهار سیم می باشد که بعد ها در امریکا پنج سیم و شش سیم این ساز نیز ساخته شد. که در آن پوستهای نازک روی یک فریم یا حفرهای که نقش رزنیتور (تشدید کننده یا طنین انداز) را دارد، کشیده شده است که به عنوان سر ساز (head) شناخته میشود.
پوسته یا کله (head) معمولاً از پلاستیک ساخته میشود و البته هنوز گاهی اوقات از پوست حیوانات در ساخت آن نیز استفاده میگردد. فریم معمولاً به شکل دایره است. اشکال اولیه این ساز توسط آفریقائیان در آمریکا ساخته شد، که از سازهای آفریقایی با طراحی مشابه گرفته شده است
شکلهای ساده بانجو که با الهامگیری ازسازهای آفریقایی مشابه ساخته شده بود، توسط آفریقایی ها در آمریکای مستعمره رواج دادهشد. بانجو معمولاً در موسیقی کنتری ؛ جاز ؛ بومی ایرلندی ؛ بلوگرس و موسیقی آمریکایی آفریقایی تبار به گوش میرسد.
روند تجاری شدن بانجو
بانجوهای مدرن برگرفته از سازهایی است که توسط بردگان غرب آفریقا در کارائیب در قرن هفدهم استفاده میشد. این ساز در مستندات آمریکای شمالی در قرن هجدهم دیده میشود و به تدریج از سال ۱۸۷۵ میلادی به این سو، به صورت تجاری در دسترس قرار گرفت.
دلیل نام گذاری
دلیل نامگذاری این سازمشخص نیست ممکن است این کلمه برگرفته از کلمه Bami jo به زبان یوروبایی (یکی از اقوام افریقایی) به معنای «با من برقص» یا از کلمه mbanza کیمبوندویی (زبان رایج در آنگولا) گرفته شده باشد.
برخی لغت شناسان این واژه را برگرفته از لهجه پرتغالی باندور (bandore) یا انگلیسی کلمه اسپانیایی باندوریا (bandurria) میدانند، هرچند برخی دیگر این کلمه را برگرفته از اصطلاح آفریقایی برای چوب بامبو میدانند که در ساخت دسته (neck) ساز مورد استفاده قرار میگرفت.