در دسته بندی ساز ها با توجه به ویژگی های ساز، تقسیم بندی های متفاوتی وجود دارد.در یکی از این دسته ها، می توان به نوع ساز های بادی اشاره نمود.اما ساز های بادی به چه ساز هایی گفته میشود؟
در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با این نوع از ساز ها بیشتر آشنا شوید.لطفا تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
تاریخچه سازهای بادی
سازهای بادی در واقع از نخستین و قدیمی ترین آلات موسیقی به شمار میروند که توسط دست بشر ساخته شده است.
انسان های قدیمی به مرور زمان آموختند که با دمیدن هوا در یک مخروط تو خالی، یک برگ و یا حتی شاخ حیوانات میتوانند صداهایی بلند و بوقی شکل را تولید کنند.
با افزایش دانش به مرور زمان انسان توانست آلات موسیقی کنونی را بسازد.
ولی هم چنان سازهای بادی با توجه به سابقه ی تاریخی خود، ساخته می شود. یعنی ریشه ی دسته بندی سازهای بادی به همان زمان های اولیه ی تاریخ باز می گردد.
در بین سازهای بادی، نی انبان جزء قدیمیترین ساز در دنیا است و شکلهای مختلفی از آن در کشورهای گوناگون نواخته میشود.
ساز بادی
سازبادی سازی است که دارای تشدیدکنندهای (معمولاً لوله یا مجرای توخالی) است که در آن ستونی ازهوا یا در اثر دمیدن نوازنده در دهنی (مانند نی) و یا توسط دستان او (مانند آکاردئون) به ارتعاش در میآید. تغییر در ارتفاع یا اجرای نتها با باز و بسته کردن کلیدها (برای بلند وکوتاه کردن طول لوله تشدید کننده) یا سوراخهای روی ساز یا تغییر حالت لب و دهان نوازنده انجام میشود.
سازهای بادی را به دو دسته بزرگ بخش میکنند:
۱- سازهای بادی برنجی
۲- سازهای بادی چوبی.
اما این نامها را نباید به معنی آن گرفت که لزوماً این سازها از چوب یا برنج ساخته شدهاند.
مثلاً ساکسوفون از نظر ساختمان و نحوه تولید صدا بسیار به کلارینت نزدیک است و مانند کلارینت جزو سازهای بادی چوبی بهشمار میرود هرچند که بدنه آن از برنج یا فلز دیگری ساخته میشود.
یا فلوت که در گذشته بسیار رایج بود و از چوب ساخته میشد و امروز برای آموزش موسیقی به کودکان رواج دارد و از پلاستیک ساخته میشود ولی جزو سازهای بادی چوبی است.
در واقع فرق این دو دسته نه در جنسی است که از آن ساخته شدهاند بلکه به نحوه تولید صدا در دهنی آنها مربوط میشود.