ساز قارمون یا گارمون از سازهای مهم روسیه و قفقاز بوده که شباهت ظاهری بسیار زیادی به آکاردئون دارد. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با این ساز آذربایجانی بیشتر آشنا شوید.با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
ساز قارمون یا گارمون
استفاده از آلت موسیقی قارمان یا قارمون یا گارمان در بین مردم روس ، آذربایجان ایران ، مردم آذربایجانی ؛ مردم چچن ؛ تاتارها ؛ و چرکس ها رایج است. قارمان نقش مهمی درموسیقی آذربایجانی دارد.
گارمون را در زبان آذری قارمان یا قارمون نیز میگویند. این ساز حاصل تغییراتی است که هنرمندان آذربایجان در آکاردئون برای همخوانی با الحان موسیقایی آذری ایجاد کردهاند. این ساز امروزه یک ساز موسیقی نواحی آذربایجان محسوب میشود که حاصل احساس و تبحر هنرمندان آن دیار است. این ساز در آذربایجان شرقی بیشتر متداول است.
تاریخچه ساز گارمون
این نوع گارمون توسط چالکوف ساخته و این سازدر روسیه رایج شد که ظاهرا هارمونیا یا هارمون نام گرفت و به خاطر تلفظ دشوار کلمه ی «ه» در زبان قفقاز به قارمونیا یا قارمون تلفظ شد. روسیه بزرگترین مرکز تولید قارمون بوده است.
انواع گارمون
از نوع های گارمون روسی می توان به مارین ؛ تاتار ؛ آرخیپ ؛ کارپوشکین ؛ ویتکا ؛ والنتین ؛ استالبوف ؛ کاباردین و … اشاره نمود که به نسبت منطقه ای که در آن مورد استفاده می شود به نام آن منطقه مشهورند.
احتمالا با ورود قارمون در نیمه ی دوم قرن نوزدهم به آذربایجان این ساز در موسیقی آذربایجان ثبت شد و نوازنده ی معروف آذربایجان مرحوم احد على ان معروف به کوراحد ،گام کروماتیک قارمان را کامل کرد.
این ساز به عنوان یکی از صنایع دستی آذربایجان شرقی محسوب می شود به دلیل اینکه صفر تا صد این ساز ساخته دست می باشد.
جنس ساز گارمون
ساز صفحه کلید دار قارمون بیشتر از چوب گردو می باشد که برای جنس های خیلی مرغوب در قسمت بدنه از چوب لیمو استفاده می شود، دیگر قسمت های این ساز با چوب گردو همراه با تزئینات صدفی است. این ساز باید دور از رطوبت و هوای سرد و در دمای بالای ۲۰ درجه سانتیگراد نگهداری و کوروک آن به آرامی باز و بسته شود.