آشنایی با سبک بلوز (Blues)
اگرمی خواهید موسیقی را به خوبی احساس کنید باید با سبک های موسیقی آشنا شوید.در این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام شما را با سبک بلوز آشنا نموده ایم.
سبک بلوز گونه ای موسیقی سازی و آوازی است که ریشه در آوازهای هنگام کار و فریادها وهمخوانی های سیاهان آمریکا دارد که در اواخر قرن ۱۹ در ایالتهای جنوبی آمریکا و در میان جوامع آفریقایی ؛ آمریکایی (سیاهپوستان آمریکا) که غالباً برده بودند، متولد شد و ریشه در موسیقی مذهبی ؛روحانی و تصنیفهای کارگری بردگان دارد .
اصل آن به فرهنگ و موسیقی غرب آفریقا میرسد و در واقع این سبک از دل بردگان سیاه پوست به وجود آمده است . گفته می شود که منطقه دلتای رود میسیسیپی زادگاه موسیقی بلوز است
علت اینکه این سبک به بلوز معروف شد این بود که پیشگامان این سبک، این موسیقی را غمین و شِکوهآمیز اجرا میکردند و Blue در زبان انگلیسی به معنای غم نیز میباشد.
همچنین از نقطه نظر فنی، ملودیهای بلوز، در بردارندهٔ نت های محزون ن یا Blue Notes هستند؛ این نُتها همان درجات سوم، پنجم و هفتم گام ماژور هستند که البته حالا اندکی بم تر از حد قابل انتظار نواخته میشوند و به این ترتیب به ملودیهای بلوز ویژگی منحصر به فرد آنها را میبخشند.
تاریخچه موسیقی بلوز
همانطور که گفته شد واژهٔ بلوز یا درواقع بلو (blue) بهمعنی حزن و اندوه است و موسیقی بلوز به گفتهٔ برخی، موسیقی درد و رنج سیاهپوستانی است که از آفریقا به آمریکا رفتند؛ بردههایی که در مزرعهها بهسختی کار میکردند و ناراحتی خود را با سر دادن ملودیهای غمگین نشان میدادند.
این آوازهای دستهجمعی به صورت پرسش و پاسخ بین کارگران رد و بدل میشد و به آن «فریاد مزرعهای» میگفتند. به همین دلیل یکی از بارزترین مشخصههای موسیقی بلوز، سوال و جوابی بودن ترانه و ساز و همچنین فیالبداهه بودن نوازندگی است..
بلوز در ایران قدمت طولانی و عمیقی ندارد. این سبک طی سالهای گذشته در کشورمان رواج یافته و فقط چند آلبوم انگشت شمار در کشورمان وجود دارد .
شهریار مسرور تقریباً اولین خواننده سبک بلوز در ایران است که سابقه انتشار دو آلبوم دارد.
آلبوم “گاهی وقتا” به آهنگسازی و خوانندگی شهریار مسرور را شاید بتوان اولین آلبوم با کلام موسیقی بلوز در ایران لقب داد که در سال ۸۷ توسط شرکت رهگذر هفت اقلیم منتشر شد.
ویژگیهای موسیقی بلوز
در سبک بلوز موسیقی ریتم اهمیت زیادی دارد. در این سبک ، هر بند ترانه معمولا سه خط دارد که خط اول و دوم غالبا تکراریست و به یک شکل خوانده میشود تا شنونده آمادهٔ شنیدن خط سوم شود که ملودی آن متفاوت است.
دو سبک موسیقی بلوز
دلتا بلوز
به سبک قدیمی بلوز گفته میشود که در دلتای رود میسیسیپی در آمریکا رواج داشت. در این دوره یعنی قبل از جنگ جهانی دوم مختص سیاهان بود و معمولا در روستاها یا شهرهای کوچک و در گروههای کوچک سه یا چهار نفره اجرا میشد.
شیکاگو بلوز (بلوز مدرن)
پس از جنگ جهانی دوم و با مهاجرت سیاهپوستان به ایالتهای دیگر آمریکا که مهم ترین آنها شیکاگو بود، بلوز از جمعهای کوچک و شهرهای کمجمعیت بیرون آمد و در شهرهای دیگر گسترش یافت. در این دوره موسیقی الکتریک روی کار آمد و استفاده از آمپلیفایرها رایج شد.