موسیقی بی کلام یکی از انواع سبک های موسیقی می باشد که بسیار مورد توجه است. جالب است بدانید وقتی به موسیقی بی کلام گوش می دهید خیلی راحت تر می توانید به اجزای موسیقی مانند ملودی ، آکوردها و … توجه کنید و ذهنتان درگیر شعر و صدای خواننده نمی شود. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با انواع سبک های موسیقی بی کلام آشنا شوید.
انواع سبک های موسیقی بی کلام
سبک کلاسیک
سبک کلاسیک سبکی از موسیقی قاره اروپا و غرب می باشد که در قرن پنجم میلادی ارتقاء یافت. البته به عقیده کارشناسان در این حوزه، ریشه اصلی موسیقی بی کلام سبک کلاسیک به سکولاریسم و سنت های مذهبی بر می گردد. این سبک موسیقی از قرن پنجم تا الان در دوره های میانه، دوم رنسانس، سوم باروک، چهارم رمانتیک، ششم مدرن و هفتم یا معاصر ادامه داشته است.
همچنین نخستین سیستم فرم شناسایی آهنگ ها و نت نویسی در موسیقی سبک کلاسیک پایه گذاری شد. در نتیجه این سبک مادر تمام سبک های موسیقی به حساب می آید. از معروف ترین هنرمندان و موسیقی دانان تاریخ از جمله موتسارت، یوهان سباستین باخ ، بتهوون، فردریک شوپن و … نیز در این سبک موسیقی شناخته شده اند.
سبک اکسترنال
سبک موسیقی اکسترال که در فارسی به آن سازگان نیز میگویند، سبکی مرتبط با سبک کلاسیک است که در آن آهنگ توسط یک گروه موسیقی همراه با رهبر، نواخته میشود.همچنین سمفونی های معروف و بزرگ دنیا زیر مجموعه سبک ارکسترال در موسیقی بی کلام به حساب می آیند. جهت اجرای موسیقی به سبک ارکسترال به سازهای زهی (ویولن)، سازهای کوبه ای و سازهای بادی ( بادی چوبی) نیاز است. البته امروزه در این سبک موسیقی، آلات الکترونیک به کار برده می شود.
سبک لایت
این سبک زیر مجموعه ای از موسیقی ارکسترال است که ماهیت اصلی آن ریتم های دلنشین و آرام می باشد. موسیقی بی کلام سبک لایت از قرن ۱۸ الی ۱۹ میلادی شروع شد و تا به امروز ادامه دار بوده است.
همچنین به دلیل ریتم های ملو و حال و هوای آرام این سبک از موسیقی را با موسیقی آرام نامگذاری کرده اند. بیشترین سازهای به کار رفته در این سبک شامل ساکسیفون، فلوت و گیتار می باشد.
سبک الکترونیک
موسیقی متن بی کلام سبک الکترونیک جزء موسیقی مدرن می باشد که با استفاده از سازهای الکترونیکی ضبط و نواخته می شود. بنابراین این سبک از گستردگی بالایی برخوردار بوده و سبک های متعددی را در خود جای می دهد.
آلات موسیقی الکترونیک شامل گیتارهای الکترونیک یا گیتار الکتریک ، انواع و اقسام ارگ ها و کیبوردها ، دایناموفون (تل هارمونیوم) اشاره کرد. همچنین یکی از معروف ترین آهنگسازهای این سبک شخصی یونانی به نام یانی می باشد.
سبک امبینت
سبک امبینت در موسیقی بی کلام زیر مجموعه سبک الکترونیک به حساب می آید که ریشه اصلی آن به سال ۱۹۶۰ میلادی باز می گردد. همچنین دلیل اصلی گسترش این سبک موسیقی وجود ابزاری همچون سینتی سایزر می باشد. این ابزار جهت ترکیب صداهای گوناگون و میکس آن ها به صورت همزمان به کار می رود. امروزه سینتی سایزر حضور پر رنگی در اکثر ژانرهای موسیقی دارد.
همچنین یکی از مزیت های سبک امبینت در موسیقی بی کلام وجود ریتم های یکنواخت و تکراری است. از مهمترین ویژگی های سبک موسیقی آمبینت می توان به ریتم های یکنواخت و بعضاً تکراری اشاره کرد.
موسیقی بی کلام فیلم، بازی و سریال
موسیقی ساندترک یا متن فیلم به آهنگ هایی تعلق می گیرد که در بازی های ویدئویی، برنامه تلویزیونی، سریال و فیلم سینمایی اجرا می گردد. البته این نوع موسیقی متن مطابق سیاق و سبک اثر مدنظر یا محتوای آن تولید می شود.
در این سبک موسیقی بیکلام، مبنای دسته بندی، نوع ساز مورد استفاده نیست؛ بلکه فضای کاربرد موسیقی مورد توجه قرار گرفته است. بزرگان موسیقی متن، بر اساس داستان و فضای فیلم ها، سریال ها و بازی ها، اقدام به تولید ساندترک های مورد نیاز می کنند.
موسیقی متن معمولا مجموعه ای چند بخشی است؛ که هرکدام مناسب بخش یا سکناس مشخصی از اثر ویدئویی است. همچنین از مشاهیر معروف در این سبک موسیقی می توان به ونجلیس، انیو موریکونه، هانس زیمر و … اشاره کرد.