سیستم منهتن در موسیقی کودکان
سیستم منهتن در موسیقی کودکان یک سیستم شناخته شده بر پایه تقویت خلاقیت کودک می باشد. دوران کودکی نقشی حساس و تعیینکننده در زندگی انسان دارد. توجه به این دوران به حدی است که روانشناسان و صاحبنظران و پژوهشگران تعلیم و تربیت آن را غالباً برجستهترین مرحله در تکوین شخصیت انسان دانستهاند.
همچنین روانشناسان وجود تعارضات، اختلالات و نابسامانیهای روانی در این سنین را از عوامل اساسی بروز مشکلات در سراسر زندگی فرد میدانند .در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام بیشتر بخوانید.
خلاقیت کودکان
یکی از مواردی که امروزه توجه بسیاری از روانشناسان را به خود جلب کرده، مسئله خلاقیت کودکان است. در طول تاریخ، خلاقیت به مثابه جلوهای از الهامات عرفانی بوده و تنها در دوران مدرن است که خلاقیت به موضوعی برای مطالعات تحقیقی تبدیل میشود.
امروزه طبق یک نظر علمی، خلاقیت شامل تولید چیزی است که نو، متفاوت، نوآورانه و در عین حال مفید و مرتبط و مناسب برای انجام یک کار باشد .طبق تئوریها و مطالعات متمرکز بر توسعه خلاقیت، خلاقیت قابلیتی طبیعی در هر شخص با سطوح و سبکهای مختلف است که شامل کودکان نیز میشود.
این مطالعات نیز به اهمیت توسعه خلاقیت در میان کودکان در همه جنبههای زندگی اشاره میکند و اطمینان میدهد که اگر هیچ اهمیتی به تواناییهای خلاقیتی کودکان داده نشود، آنگاه انرژی آنها هدر میرود و به کار گرفته نمیشود و این منجر به وابستگی کودکان به دیگران میشود و ممکن است به نوعی اختلال شخصیتی منجر شود .
یکی از روشهایی که شاید بتواند بر شناسایی استعدادها و بارورسازی توانمندیهای کودکان عاملی تأثیرگذار باشد، آموزش موسیقی است.
آموزش موسیقی به گونهای است که کودکان به درک ریتم، یادگیری نتها، یادگیری ضمنی فواصل نتها، همخوانی و نواختن ملودیهای ساده با سازهای کودکان، از قبیل زیلوفون، فلوت، ریکوردر و سازهای ضربی ساده میپردازند .
از طرف دیگر، ارزشهای اجتماعی یادگیری موسیقی بر نظریاتی بنا شده است که بخشی از آنها به اثرات فراموسیقایی آموزش موسیقی در سنین کودکی اشاره دارد؛ به طوری که قدمت این نظریهها در جامعه آمریکا به بیش از یک قرن میرسد.
تاریخچه موسیقی کودک
از ابتدای قرن بیستم، نیاز به شیوههای مدون در آموزش موسیقی به کودکان توسط موسیقی دانان مطرح و روش ها و شیوه های مختلفی ارایه شد که در ادامه به بررسی اجمالی سیستم منهتن پرداخته می شود.
سیستم منهتن
سیستم منهتن در سال ۱۹۷۰ و پس از تأسیس کالج «مانهاتان ویل» در آمریکا موسیقی به صورت گسترده آموزش داده میشد. هدف آن بود که هنر و ادبیات در ایالات متحده ارتقاء یابد.
به همین علت، طرحی تحقیقاتی به نام (اینتراکشن) یا تأثیر متقابل، تصویب شد. این طرح برنامه آموزش موسیقی از کودکستان تا دانشگاه را تحت پوشش خود قرار میداد.
این شیوه، ترکیبی از روشهای موجود بود و اساس فعالیتها مانند روش «مونته سوری» بر مبنای کشف و یافتههای شخصی بود.
در این روش، کودکان هم سن و سال یافتهها و تجربیات شخصی خود را با هم مقایسه میکنند. بهطور مثال یک گروه از کودکان، با یک کاغذ مچاله شده، صداهای متفاوتی را ایجاد میکنند، کودک صداهای مختلفی را تجربه میکند تا اینکه به صدای مخصوص خودش برسد.
آموزش معلّم در این سیستم در درجه اول اهمیّت قرار میگیرد. به همین منظور کنسرواتوارهای مختلف، معلمان ورزیدهای در این زمینه تربیت میکنند.
از جمله فعالیتهایی که در این شیوه انجام میشود راهنمایی و کشف، کاربرد دوباره صداها، بداهه نوازی با صداها، بازسازی صداهای پیرامون خود وسایر موارد مشابه می توان اشاره کرد .