حس آمیزی یا سینستزیا در موسیقی به طور کلی، یک پدیده ادراکی است که در آن تحریک یک مسیر حسی یا شناختی باعث تجربیات غیر ارادی در یک مسیر حسی و شناختی دیگر میشود؛ مثلا فرد هنگام بو کردن یک عطر، اشکال خاصی را میبیند یا هنگام نگاه کردن به کلمات، بوی خاصی را احساس میکند. به افرادی که مدام این تجربهها را دارند نیز سینستت (synesthetes) گفته میشود. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام قصد داریم سینستزیا در موسیقی را توضیح دهیم. تجربه این پدیده در دنیای موسیقی میتواند بسیار عجیب و جالب باشد!
سینستزیا در موسیقی چطور رخ میدهد؟
افرادی که سینستزیا (Synesthesia) در موسیقی را تجربه میکنند هنگام شنیدن موسیقی، تجربههای حسی غیر شنیداری را هم تجربه میکنند. این افراد ممکن است با شنیدن موسیقی رنگ و اشکالی را ببینند، بو و مزهای احساس کنند و یا یک حس فیزیکی روی پوستشان داشته باشند.
به طور کلی ۲ تا ۴ درصد مردم دنیا سینستزیا را تجربه میکنند؛ اما جالب است بدانید که موسیقیدانان بیشتر از افراد عادی مستعد این بیماری عصبی هستند. بسیاری از خوانندگان، نوازندگان و موسیقیدانان معروف نیز به این بیماری مبتلا هستند؛ مثل بیلی جول، فارل ویلیامز و بیلی آیلیش. وقتی یک شخص هنگام گوش دادن به یک موسیقی آن را به یک روز بارانی در انگلیس تشبیه میکند، شاید تجربهای شبیه به سینزتزیا داشته باشد!
انواع سینستزیا در موسیقی
سینستزیا در موسیقی انواع بسیار مختلفی دارد که در ادامه فقط برخی از معروفترین آنها را به شما توضیح میدهیم.
کرومستزیا (Chromesthesia)
در کرومستزیا فرد با شنیدن صدا، اشکال و رنگهایی را میبیند؛ حتی ممکن است الگوهای دیداری و چرخشی را تجسم کند.
سینتزی شنوایی-لمسی (Auditory-tactile synesthesia)
در سینتزی شنوایی-لمسی شما با شنیدن یک آهنگ یا صدا، احساس فیزیکی را روی پوستتان حس میکنید. برای مثال با شنیدن یک آهنگ، احساس در آغوش گرفته شدن را تجربه میکنید.