اگر بخواهید در هر حرفه ای پیشرفت داشته باشید بهتر است با اصطلاحات و ریزه کاری های آن نیز آشنا باشید.در مبحث موسیقی اصطلاحات بسیار زیادی وجود دارد که هر کدام در طمینه خود مهم می باشند.یکی از این اصطلاحات فرت می باشد.در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با فرت گیتار بیشتر آشنا شوید.
فرت گیتار چیست؟
اگر حتی یکبار یک گیتار را از نزدیک دیده باشید متوجه میشوید که روی دسته گیتار مفتولهای فلزی جاگذاری شده است که تعداد انها بین ۱۸ تا ۲۲ عدد است .
این مفتول های فلزی فرت نام دارند و وظیفه آنها مشخص کردن محل دقیق نتهای موسیقی است که نوازنده هنگام نوازندگی باید با قرار دادن انگشت خود پشت فرت نت مورد نظر را اجرا کند . تعداد فرتها ممکن است با توجه به نوع ساز و یا ابعاد ساز روی دسته متغیر باشد . اما انچه حایز اهمیت است این است که وجود انها در هر گیتار احتناب ناپذیر بوده و بدون ان عملا ساز کاربردی ندارد .
شکل و ابعاد فرت:
فرتها معمولا بصورت یک قارچ میباشند همانطور که از تصویر زیر پیدا است مقطع فرت دارای یک پایه و یک تاج میباشد که شکل تاچ تقریبا یک نیم دایره بوده و ساق آن بصورت عمود بر تاج قرار دارد و روی ساق حتما خارهایی ایجاد شده است . دلیل این خارها این اسن که در جای خود فیت باشند و بمرو زمان و نوازندگی زیاد از جای خود بیرون نیاید .
فرتهای ابتدایی کمی با فرتهایی که ما امروزه میشناسیم، متفاوت بودند. این فرتها که به “bar fret” مشهور هستند، به شکل یک میله با سطح مقطع چهارگوش بودند که سطح رویی آن کمی گرد شده بود. برای کار گذاشتن آنها در فینگربورد، میبایست شیارهایی به قطر فرتها کنده میشد و فرتها درون آن شیارها فرو میرفت.
این نوع فرتها را میتوان در گیتارهای آکوستیک وینتج، بهویژه گیتارهای مارتین خیلی قدیمی مشاهده کرد. مارتین، در دورهای، فرت گیتارهایش را نیز خود تولید میکرد، ولی بهتدریج، در دههی سی میلادی، bar fret را از دور خارج کرد.
بار فرتها هنوز هم بهمنظور تعمیرات گیتارهای وینتج در بازار موجود هستند. حتی عدهای از نوازندگان، به دلیل ظاهر و حس وینتجی بار فرتها، این نوع فرت را ترجیح میدهند و از آنها در گیتارهای خود استفاده میکنند.