پرلود در لغت به معنای مقدمه , دیباچه و قسمت مقدماتی یا افتتاحیه چیزی است و نوعی فرم موسیقی به شمار میرود.اگر به شناخت فرم های موسیقی علاقه دارید، در این مطلب از وبلاگ اموزشگاه موسیقی الهام قصد داریم تا فرم پرلود را مورد بررسی قرار دهیم.با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
فرم پرلود در موسیقی
پرلود( Prelude) یک ساخته موسیقایی است، که اغلب کوتاه و عموماً قبل از یک قطعه طولانی دیگر نواخته میشود. این اصطلاح بهطور کلی برای هر قطعهای که قبل از اجرای موسیقیهای مذهبی، غیرمذهبی و اپرا اجرا میگردد به کار برده میشود.
در قرن هفدهم ارگنوازان بهطور خاص شروع به نوشتن پرلودهایی با ساختار آزاد برای فوگهای پیچیده خود کردند. برجستهترین آهنگساز در این فرم، یوهان سباستین باخ، به هر پرلود شخصیت مجزای خویش را بخشیده است.
پرلودهای فردریک شوپن و کلود دبوسی
پرلودهای فردریک شوپن و کلود دبوسی، کوتاه و خود معرف و در شخصیتهای جدا، اما در یک حال و هوای خاص نوشته شدهاند. شوپن اتودهایی نوشته که از لحاظ ساختمانی اندکی با پرلودهای او تفاوت دارند. در حالی که پرلودهای دبوسی دارای عناوین توصیفی خاطرهانگیز و گاهی اوقات ساختار راپسودی مانندی هستند. دمیتری شوستاکویچ نیز از آهنگسازانیست که در قرن بیستم در این فرم قطعات شاخصی نوشتهاست.
پرلودها فرم مشخصی ندارند گاهی فقط از یک سری آرپژ تشکیل می شوند گاهی یک فیگور خاص از آهنگ اصلی را معرفی می کنند گاهی یک قسمت آزاد کنترپوانتیک هستند و گاهی نیز حتی یک قسمت مشخصا آوازی.
پرلود در لغت به معنای مقدمه , دیباچه و قسمت مقدماتی یا افتتاحیه چیزی است. پرلود یکی از فرم های آهنگ سازی است که انگیزه اصلی ایجاد آن از سازهای کلاویه ای غیر از ارگ الهام گرفته شده است شما با ارگ میتونید یک آکورد رو برای مدت دلخواه ثابت نگه دارید اما در سازهایی مثل هارپسی کورد یا پیانو این امکان کمتر است.
به همین دلیل بود که آهنگ سازان اواخر قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم بخصوص دوران باروک نسبت به فرمی که در آن نت های آکورد بجای همزمان پشت سر هم نواخته بشند علاقمند شدند و فرمی بنام پرلود رو ابداع کردند.
باخ ، تاثیرگذار در شناخت پرلود
در دنیای موسیقی به محض شنیده شدن نام پرلود همه و همه بیاد باخ بزرگ می افتند و شاید یکی از زیباترین و در عین حال ساده ترین پرلودهای او قطعه ای هست که در ابتدای کتاب کلاویه خوش آهنگ Well Tempered Clavier آمده است .
پس از آن عملا” پرلود به عنوان یک فرم در موسیقی پذیرفته شد و موسیقیدانانی مانند شوپن، دبوسی، راخمانینف و … در این سبک به نوشتن پرلود پرداختتد. Charles Goundon موسیقیدان فرانسوی در سال ۱۸۵۹ بر روی اولین پرلود باخ ملودی بسیار زیبایی قرا نهاد و انو رو Ave Maria نامید، از آن پس این پرلود بنام Ave Maria معروف شد.