پیانو یکی از سازهای سخت است که یادگیری آن میتواند مزیتهای فراوانی داشته باشد. امروزه تحقیقات علمی ثابت کردهاند پیانیستها از نظر شناختی، روانی و جسمی، رشد بیشتری دارند. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام به طور دقیق فواید یادگیری پیانو را بررسی میکنیم.
فواید یادگیری پیانو
بهبود سلامت جسمی
هنگام نواختن پیانو شما دائم در حالت نشسته هستید؛ با این حال از فواید فیزیکی فراوانی بهرهمند میشوید. اول؛ این ساز مهارتهای حرکتی ظریف شما را تقویت میکند. دوم؛ باعث ایجاد هماهنگی بین حرکات دست و چشمتان میشود. سوم؛ ترشح هورمون رشد را در بدن افزایش میدهد که باعث کاهش اثرات پیری میشود. در آخر کاهش اضطراب، ضربان قلب، فشار خون و تقویت سیستم ایمنی نیز جزو دیگر فواید جسمی یادگیری پیانو هستند.
بهبود سلامت روانی
در موسیقی درمانی، برای درمان اختلال نقص توجه، از پیانو استفاده میکنند؛ زیرا نواختن پیانو باعث استفاده همزمان از چند قسمت مغز و افزایش تمرکز میشود. به علاوه نواختن پیانو احساس استرس، اضطراب، انزوا و افسردگی را کاهش میدهد و عزت نفس نوازنده را تقویت میکند.
تقویت حافظه
یکی از مهمترین فواید یادگیری پیانو، تقویت حافظه است. پژوهشها نشان میدهند پیانیستها حافظه کلامی قوی دارند. در یک آزمایش، کودکانی که پیانو نواخته بودند نسبت به کودکان عادی، توانستند ۲۰ درصد بیشتر لغت حفظ کنند. به علاوه پیانیستها برای حفظ کردن متنها، سخنرانیها و هر کار دیگری که به حافظه کلامی مربوط است، آمادگی دارند.
تقویت سیستم پردازش مغز
با افزایش سن، توانایی پردازش مغز مخصوصا در سیگنالهای شنوایی کاهش مییابد. یکی از تحقیقات اخیر نشان داده است کسانی که در طول عمر پیانو نواختهاند، در دوران پیری کمتر دچار این مشکلات میشوند و سریعا اطلاعات را پردازش میکنند.
بهبود مهارت ریاضی
مارتین گاردنر نویسندهای آمریکایی است که درباره مفاهیم ریاضی مقالات فراوانی نوشته است. او در یکی از تحقیقاتش متوجه شد کودکانی که پیانو نواختهاند، در ریاضی پیشرفت کردهاند. هنگام نواختن پیانو قسمتهایی از مغز درگیر میشوند که به مهارتهای ریاضی و استدلال فضایی مربوط هستند.
تقویت مهارت زبانی
در اوایل دهه ۱۹۹۰ یک تحقیق انجام شد که نشان داد پیانیستها هنگام نواختن پیانو، طوری از مغزشان استفاده میکنند که انگار در یک مکالمه هستند. طبیعی است که با نواختن پیانو به مرور این نواحی مغز تقویت میشود و افراد در مهارتهای زبانی پیشرفت میکنند. از طرفی پیانیستها برای نوازندگی باید صداهای مختلف را تشخیص دهند. این مهارت تشخیص صدا با مهارت خواندن متن مرتبط است؛ بنابراین پیانیستها در خواندن و درک مطلب نیز قویتر هستند.
خلاقیت
فردی به نام دکتر آنا پینیو تحقیقی روی پیانیستهای جاز انجام داد. او متوجه شد قسمتی از مغز این پیانستها که مسئول پاسخهای خودکار و کلیشهای است، هنگام نواختن تقریبا خاموش است! در مقابل توانایی بداههنوازی و خلاقیت این پیانیستها هنگام نواختن، به اوج میرسد.
مهارت مدیریت زمان
مدیریت زمان، یک مهارت واجب است که در دنیای پر مشغله امروز، همه به آن نیاز دارند. خبر خوب این است که پیانیستها در این مهارت فوقالعاده هستند. به طور کلی نوازندگان پیانو، مخصوصا آنهایی که از کودکی شروع کردهاند، همواره مجبور بودهاند منظم تمرین کنند. تمرینات منظم در طول سالیان دراز فقط با یک برنامهریزی خوب و اصولی قابل انجام است؛ بنابراین آنها به مرور در برنامهریزی حرفهای میشوند.