دکتر شینیچی سوزوکی (۱۸۹۸-۱۹۹۸) نوازنده و معلم ویولن در ژاپن بود.وی با مطالعاتی که داشت، روش نوینی برای آموزشی موسیقی را پایه ریزی کرد که اساس آن با پایه های یادگیری زبان مادری همسان بود.در ادامه این مطلب از وبلاگ اموزشگاه موسیقی الهام یا متد آموزش ویلون به سبک سوزوکی بیشتر آشنا شوید.
متد آموزش ویولن به سبک سوزوکی
سوزوکی یک روش بسیار محبوب و موثر برای فراگیری موسیقی است که جزو کار آمد ترین متد های فعلی میباشد.این روش بر اساس فلسفه ای است که شینجی سوزوکی نوازنده موفق و مشهور ویلون آن را ابداع کرده است.شینجی سوزوکی خود آموزش موسیقی را از سن بسیار کم و تحت نظر استادی آلمانی آغاز کرد.
این باور جرقه ای بود که سوزوکی را به فکر واداشت و حاصل آن نگرشی نو و فلسفه ای جدید در شیوه آموزشی مهارت به کودکان بود.
هدف ابتدایی او تنها آموزش نواختن ساز به کودکان نبود. بلکه او دریافت که می تواند سهم ویژه ای برای موسیقی در کل روند یادگیری کودکان ایجاد کند.
روش زبان مادری
روش “زبان مادری” سوزوکی بر اساس اصول اکتساب زبان عمل کرده و از این طریق به آموزش می پردازد.
این اصول بدین ترتیب می باشند که در ابتدا آموزش باید از سن کم آغاز شود، شنیدن از مهمترین بخش های این روش است، تشویق هایی که موجب تاثیر پذیری کودک باشد باید انجام پذیرد، حمایت های والدین و همگام بودن آن ها امری بدیهی است، تکرار مداوم تا زمانی که کاملا مطالب، شنیده ها و دیده ها برای کودک نهادینه شود و در نهایت مشارکت و آموزش همراه با کودکان دیگر از نکات این روش آموزشی است.
سوزوکی معتقد بود همانطور که کودکان زبان مادری خود را به خوبی و در کمترین زمان ممکن فرا می گیرند می توانند موسیقی را هم از سن کم مانند زبان مادری و با اصول اکتسابی و تعامل با دیگران بیاموزند.
سوزوکی این مهارت را توان پروری نام گماشته به این معنا که استعداد موسیقی ذاتی نیست بلکه میتوان موسیقی را مانند زبان مادری در هر کسی پرورش داد.
اهداف روش سوزوکی
اهداف او شامل پرورش تمامی جنبه های کودک آشکار سازی توانایی های لازم برای یادگیری و تبدیل شدن کودکان به انسانهای شاد و سالم به کمک حضور والدین در محیط آموزشی صحیح بود.
سوزوکی در این روش به دنبال ساختن یک هنرمند بزرگ نیست.بلکه او میخواهد به همه کودکان کمک کند تا لذتی که در موسیقی وجود دارد را درک کنند .
روش شینیچی سوزوکی بسیاری از کودکان را قادر میسازد تا موسیقی را با استانداردهای بالا اجرا کنند. تعداد قابل توجهی از دانشآموزان آموزش دیده با متد سوزوکی تبدیل به نوازندگان حرفهای بسیار معتبری شدهاند.
با این حال، آموزش حرفهایها هدف اصلی نیست. بلکه در سراسر این متد تاکید بر توسعه عمومی کودک، در آموزش و پرورش از طریق موسیقی است.
دکتر سوزوکی همیشه میگوید که همان طور که کودکان ابتدا شنیدن و حرف زدن را یاد میگیرند بعد از آن سراغ خواندن و نوشتن میروند دراین روش ؛ کودکان ابتدا مهارت های شنیداری و تکنیک های سازی خود را پرورش میدهد و بعد از آن شروع به نت خوانی و فراگیری شکل های اصلی موسیقی میکنند.
فلسفه آموزشی
سوزوکی دستاورد خود را فلسفه نامگذاری کرد چرا که بر این باور بود که هر استاد باید با استفاده از این فلسفه ،اما با روش خود موسیقی را تدریس کند.
سوزوکی بعد از ارائه این روش و عملی شدن آن به علت پاسخگویی بسیار بالا و حتی جواب دادن روش روی افراد استثنایی با توانایی های کم و معلولیت ها ،همه را شگفت زده کرد و فلسفه خود را جایگزینی بسیار عالی برای روش قدیمی ارف معرفی کرد.
اکنون در دنیای امروزی و کشورها ی مدرن از این روش به وفور استفاده می شود و سالانه میلیون ها کودک با این روش نه فقط در جهت یادگیری موسیقی بلکه با هدف افزایش اعتماد به نفس، تقویت قوه مشارکت گروهی و پرورش یک ذهن خلاق استفاده میشود.
متد سوزوکی در آموزش موسیقی
- یک مادر از روز اول با فرزند خود سخن میگوید، لبخند و گرمی او در گفتار و کلمات توانایی زبان کودک را گسترش می دهد
- یک مادر هیچگاه به تندی با نوزاد خود صحبت نمیکند و یا هنگامی که کودک قادر به حرف زدن نیست از او عصبانی نمیشود
- کودکان از طریق بازی با کودکان دیگر واژه های جدید می آموزند و تشویق میشوند تا توانایی خود را گسترش دهند.
- تکرار و تمرین هر روز کودک را برای حرکت به سطح بالاتر آماده میکند تا بتدریج در زبان مادری خود متخصص میشوند.
عناصر مهم رویکرد سوزوکی به آموزش موسیقی
- شروع اولیه (۳-۴ سال در اکثر کشورها طبیعی است)
- اهمیت گوش دادن به موسیقی
- یادگیری برای اجرا قبل از یادگیری برای خواندن
- همکاری والدین
- محیط پرورش و آموزش مثبت
- استانداردهای بالای آموزش توسط معلمان آموزش دیده
- اهمیت تولید یک صدای خوب از ساز، به روش متعادل و طبیعی
- گزارش اصلی که توسط دانشآموزان متد سوزوکی در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد
- تعامل اجتماعی با سایر کودکان: دانش آموزان سوزوکی از سراسر جهان میتوانند از طریق زبان موسیقی با هم ارتباط برقرار کنند
بدین ترتیب در روش سوزوکی ، آموزش موسیقی خسته کننده و ملامت انگیز نبوده و در مسیر آموزش کودک با علاقه خود پیش می رود.
این روش به کشف استعداد های نهفته در کودک نیز موجب می گردد و یکی از دلایل اینکه در روش آموزش سوزوکی هنرجو بر موسیقی تسلط می یابد نیز همین روش آموزشی می باشد.
در آموزشگاه الهام نیز به منظور بالا بردن علاقه و بهره وری در آموزش ، از متد آموزشی سوزوکی در تدریس ویولن استفاده می شود.
3 پاسخ
در ارزش بالای متد سوزوکی و ل ویولن شکی نیست البته به زمان خود. ل ویولن ۱۶۰ سال پیش تالیف شد و سوزوکی حدود ۹۰ سال پیش.
امروزه استفاده از یک متود اموزشی ، نتیجه و بازدهی یکسانی برای هنرجویان مختلف نخواهد داشت. و متناسب با مشخصات ذهنی و شناسایی نقاط ضعف و قدرت هنرجو بایستی برای به دست اوردن بهترین نتیجه، اموزش با متد اختصاصی برای ان هنرجو انجام شود
من عاشق ملودی های کوتاه سبک سوزوکی هستم برای اموز و یاد گیری فوقالعاده هست و من خیلی. راضی ام
ممنون از نظر و همراهی شما