اگر به موسیقی ژاپنی علاقه دارید، حتما باید ساز کوتو را بشناسید. در گذشته کوتو اصطلاحی برای اشاره به تمام سازهای زهی ژاپنی بود؛ اما امروزه به یک ساز به خصوص اشاره میکند که در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام آن را معرفی میکنیم.
ساختار ساز کوتو
ساز کوتو ۱۸۰ سانتیمتر طول دارد؛ البته در گذشته طولش بین ۱۵۲ تا ۱۹۴ سانتیمتر بود. این ساز از چوب پولینای شهبانو ساخته میشود. اغلب کوتوها، ۱۳ سیم دارند که روی پلهای متحرک قرار گرفتهاند. کوتو ۱۷ سیمه نیز رایج است و به عنوان باس در گروههای موسیقی نواخته میشود. جنس سیمها میتواند از پلاستیک یا ابریشم باشد؛ البته ابریشم گرانتر است. این سیمها با سه انگشت اول دست راست نواخته میشوند.
پلها در گذشته از عاج و امروزه از پلاستیک و چوب ساخته میشوند. با تکان دادن این پلها میتوان کوک سیمها را تغییر داد. معمولا هر قطعه کوک خاص خودش را دارد. به طور سنتی کوتو روی زمین قرار میگیرد و نوازنده رو به روی آن زانو میزند و مینشیند.
تاریخچه
در قرن هفت و هشت ساز گوژنگ از چین به ژاپن آمد. نسخههای اولیه گوژنگ پنج سیم و نسخههای بعدی هفت سیم داشتند. ریشه ساز کوتو هم به همین گوژنگ چینی برمیگردد. به طور کلی میتواند گفت این ساز متعلق به خانواده زیترهای آسیایی مثل ژنگ چینی، گیاژوم کرهای و دان تران ویتنامی است.
در گذشته ساز کوتو در موسیقی گاگاکو اجرا میشد که موسیقی مخصوص دادگاههای ژاپنی بود. به علاوه این ساز در میان ثروتمندان و در ادبیات اهمیت فراوانی داشت. داستان جنجی نمونهای از سوابق ادبی این ساز است. در این داستان شخصیت اصلی پس از شنیدن صدای ساز کوتو عاشق زنی میشود که قبلا هیچوقت او را ندیده بود.
ساز کوتو انواع مختلفی داشت. کوتوی چیکوسوکه برای مردان نابینا ساخته شده بود و به مرور زمان حذف شد. کوتوی گاکوسو و زوکوسو هم دو نوع اصلی این ساز هستند که امروزه نیز مورد استفاده میگیرند. آخرین نوع نیز کوتوی تاگنسوکه است که در قرن ۱۹ ساخته شد و دامنه ساز را افزایش داد.
افراد تاثیرگذار بر ساز کوتو
یاتسوهاشی (Yatsuhashi)
یاتسوهاشی را مهمترین فرد تاثیر گذار بر کوتو میدانند و او را پدر کوتوی مدرن لقب دادهاند. او یک مرد نابینا بود که قطعات سنتی را کاملا به سبکی جدید نواخت؛ همچنین کوکهای قدیمی که بر اساس کوک گاگاکو بود را تغییر داد و کوتوی مدرن را ساخت.
کیکو نوساکا (Keiko Nosaka)
خانم کیکو نوساکا که در سال ۲۰۲۲ جایزه بزرگ موسیقی را از وزارت فرهنگ ژاپن به دست آورد، با نواختن کوتوی ۱۳ سیمه احساس محدودیت میکرد؛ بنابراین نسخههای ۲۰ سیمه از این ساز را ساخت.
میچو میاگی (Michio Miyagi)
میچو میاگی آهنگساز و نوازنده نابینا بود. او اولین کسی بود که موسیقی غربی را با موسیقی سنتی کوتو ترکیب کرد و از فراموشی این ساز سنتی ژاپنی جلوگیری کرد. کوتوی ۱۷ سیمه باس نیز اختراع او است.