اگر جزو علاقه مندان به موسیقی هستید و دوست دارید ارتباط بین موسیقی و دنیای درونی و ذهنی انسان را کشف کنید، پیشنهاد میکنیم کتاب موسیقی و ذهن اثر آنتونی استور را بخوانید. این کتاب توسط یک روانپزشک انگلیسی نوشته شده است و توسط یک روانپزشک ایرانی ترجمه شده است؛ بنابراین کاملا دیدگاهی علمی نسبت به موسیقی دارد. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام، این کتاب را به هنرجویان و هنردوستان عزیز معرفی خواهیم کرد.
موضوع کلی کتاب موسیقی و ذهن
نمیتوان تاثیرات چشمگیر موسیقی بر جسم و روح انسان در دورههای مختلف تاریخی را انکار کرد. شواهد تاریخی نشان میدهند هیچ فرهنگ بدون موسیقی وجود نداشته است و انسانها از گذشتههای دور، با موسیقی ارتباط داشتند.
فلوتهای استخوانی کشف شده در غارها و نقاشی روی دیوارههای غارها که رقص افراد را نشان میدهند، شواهدی هستند که وجود موسیقی در زندگی انسانهای اولیه را تایید میکنند. نویسنده این کتاب موسیقی را در فطرت انسان میداند؛ بنابراین در این کتاب درباره تاثیرات موسیقی بر ذهن و تجربه درونی انسان صحبت میکند. به غیر از نظرات نویسنده، نظرات بسیاری از موسیقیدانان، صاحبنظران و متفکران هم درباره رابطه موسیقی و ذهن در این کتاب آورده شده است.
درباره نویسنده؛ آنتونی استور
آنتونی استور در ۱۸ می ۱۹۲۰ متولد شد و در ۱۹ مارچ ۲۰۰۱ از دنیا رفت. او یک روانپزشک، روانکاو و نویسنده انگلیسی بود که در لندن متولد شد. آنتونی استور تحصیلاتش را در در کالج وینچستر، کالج کریستس، کمبریج و بیمارستان وست مینستر سپری کرد. او جزو اولین گروه پزشکی بود که در انجمن روانشناسی تحلیلی لندن در زمینه تحلیل یونگی آموزش دید. او عضو کالج سلطنتی پزشکان، کالج سلطنتی روانپزشکان و کالج سلطنتی ادبیات انگلستان هم بود.
آنتونی استور در کتابهایش به اسرار تاریک ذهن انسان درباره پرخاشگری و انحرافات اشاره میکرد؛ اما همچنان درباره امکان استفاده خلاقانه از این انگیزههای تاریک برای خلق شاهکارهای ورزشی و هنری هم میگفت. او دقیقا در کتاب موسیقی و ذهن نیز به همین روش درباره هنر موسیقی و منشاهای آن صحبت میکند.
درباره مترجم؛ غلامحسین معتمدی
کتاب موسیقی و ذهن، توسط دکتر غلامسین معتمدی ترجمه شد. وی روانپزشک، مدیر و سردبیر سایت روانپژوه و عضو واژهگزینی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی است. دکتر معتمدی دکترای تخصصی روانپزشکیشان را از دانشکده پزشکی دانشگاه تهران دریافت کردند و کتاب موسیقی و ذهن را در سال ۱۳۹۳ و با کمک نشر مرکز چاپ کردند.
تکههایی از کتاب موسیقی و ذهن
• گرچه گاهی از موسیقی به عنوان یک زبان جهانی یاد می شود، این توصیفی کاملا گمراه کننده است. دشواری قدردانی از موسیقی در دورههای مختلف تاریخی یا فرهنگهای مختلف، دلیلی قوی در حمایت از این دیدگاه است که انواع مختلف موسیقی عمدتاً مصنوعات فرهنگی هستند؛ نه بر اساس پدیدههای طبیعی.
• عادت کردهایم که طراحی و نقاشی را بخش لازم زندگی انسان اوّلیه بدانیم، اما کمتر مایلیم که موسیقی را نیر همینگونه تصور کنیم. معهذا موسیقی یا برخی انواع اصوات موسیقی چنان با زندگی بشر درهم آمیختهاند که احتمالا در ماقبل تاریخ نقش مهمتری را به عهده داشتهاند که نمیتوان آن را مشخص کرد.
• تمام مردم عامی آواز میخوانند و کار میکنند. آنها درباره آنچه میکنند آواز میسرایند لذا تاریخ خود را میخوانند و ترانههای آنان آرشیو قوم و خزانه دانش و مذهب آنهاست.