حتما تا به حال کلمه کاور را در بعضی از آهنگ ها شنیده اید. اما مفهموم کاور به چه معناست ؟ همانطور که می دانید کاور به معنای پوشش است، در واقع کاور نسخه ای از شکل اولیه یک شی، ابزار، و… می باشد. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام، کاربرد این کلمه در موسیقی را به تفصیل بیان کرده ایم، پس لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مفهوم کاور در موسیقی
در موسیقی اصطلاح کاور به این معناست که یک نسخه از قطعه ای از پیش ساخته شده در موسیقی، توسط هنرمندان دیگر بازخوانی می شود.
هر چند شاید در تنظیم آهنگ، گام، تندا و به کارگیری سازهای مختلف با نسخه اصلی تفاوت داشته باشد، ولی ملودی اصلی آن همان ملودی نسخه اولیه است .کاور موزیک را نسخه بازخوانی یا cover version نیزمی نامند.
کاور کردن موسیقی یک امر شایع و بسیار متداول در سرتاسر دنیا می باشد. نه تنها نوازندگان و خوانندگان خرده پا و مبتدی، بلکه موزیسین های بزرگ نیز نسخه های از پیش تولید شده را دوباره بازسازی می کنند. کاور موسیقی تفسیری دوباره از آهنگ های موجود هستند.
همچنین می توان گفت که کاور موسیقی ؛ ضبط یا اجرای جدید یک آهنگ توسط هنرمندی غیر از آهنگساز یا مجری (های) اصلی است. یک کاور موزیک به صورت نسخه کاور یا کاور شناخته می شود.
گروه های کاور
گروه های کاور ، یا گروه های ادای احترام ، خوانندگان یا گروه های موسیقی هستند که آهنگ های کاور شده توسط هنرمندان دیگر یا گروه های موسیقی را اجرا می کنند.
برخی از گروه های کاور بازسازی هایی را ارائه می دهند که سعی می کنند صدای دقیق آهنگهای اصلی را بازتولید کنند ، در حالی که برخی دیگر مواد را به شیوه های منحصر به فرد یا طنز تغییر می دهند.
بیتالیکا آهنگهای بیتلز را در سبک سخت متالیکا اجرا می کند ، در حالی که Dread Zeppelin کاورهای رگی آهنگهای Led Zeppelin را با یک تقلید کننده الویس پریسلی به عنوان خواننده اجرا می کند.
ارزش هنری کاور کردن موسیقی
این یک سوال بسیار چالش برانگیز در میان اهالی موسیقی است. آیا بازخوانی یک موسیقی از پیش ساخته شده بار هنری دارد؟ آیا از لحاظ معیارهای هنر موسیقی می توان آن را مورد ارزیابی قرار داد؟
قبل از آنکه به این سوال به صورت تخصصی پاسخ دهیم، دانستن یک نکته ضروری است. با قطعیت می توان گفت هیچ موزیسنی در تاریخ وجود نداشته که برخی از قطعات دیگران را کاور و نسخه ای مخصوص به خود را ارائه ننموده باشد.
حتی بزرگان موسیقی که خود در خلق ملودی و ترانه، ید طولایی دارند، گاه آثار فاخر را کاور می کنند. این کار بسیار مرسوم است و از زمانی که موسیقی شنیداری ثبت می شده تا همین امروز جریان داشته است. نمونه های بیشماری را می توان ذکر کرد، مثلا آهنگ مرغ سحر که نخستین بار توسط ملوک ضرابی خوانده شد، بعد از آن توسط خواننده های زیادی همچون استاد بنان و محمدرضا شجریان بازخوانی گردید.
اکثر تصنیف های موسیقی سنتی ایران ، بارها با صداها و تنظیم های متفاوت اجرا گردیده است. پس با توجه به این نکته در میابیم که کاور کردن موسیقی توسط بزرگان موسیقی هم امری مرسوم است، پس اجرای موسیقی توسط نوازندگان و خوانندگان خانگی که آهنگ های گروه موسیقی یا آرتیست مورد علاقه خود را بازخوانی می کنند نیز هیچ ایرادی ندارد.
تفاوت کپی کردن با ساخت کاور موسیقی
کپی کردن یک عمل غیر اخلاقی است و حتی انجام آن معادل ارتکاب جرم است. کپی کردن به این معناست که بدون اطلاع صاحب اثر از کل یا بخشی از ساخته او، در آهنگ خود استفاده کنیم و آن را به نام خود منتشر نماییم.
قوانین سختگیرانه ای در جهان برای این عمل ناشایست وجود دارد، ولی در عین حال باز هم شاهد گسترش این کار از سوی برخی از هنرمند نماها هستیم.
اما ساخت کاور پدیده مرسومی است. قطعه از پیش ساخته شده، مجدد بازخوانی می شود و حتی در صورت شکوفایی، باعث بیشتر شنیده شدن کار اصلی نیز می گردد.
حال شاید سوالی مطرح شود با این مضمون که آیا کاور کردن موسیقی مهارت است یا تقلید؟
ساخت کاور یک موسیقی شناخته شده، نیاز به درک موسیقی، سالها تجربه نوازندگی یا خوانندگی، مهارت در اجرای تکنیک ها و البته آشنایی با تئوری موسیقی دارد.