در موسیقی شناخت مفاهیم موسیقی که به آن تئوری موسیقی نیز گفته می شود، بسیار مهم است. شناخت این نکات به شما کمک می کند تا علاوه بر درک بهتر موسیقی بتوانید اجرای صحیح تر و دقیق تری داشته باشید. ابتدایی ترین مفاهیمی که باید در مورد موسیقی بدانید نت ها و نحوه صحیح نت خوانی می باشد. درادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام به مفهوم نت سفید و نت سیاه و نحوه تقسیم بندی زمانی این نت ها پرداخته ایم.
شناخت دقیق مفاهیم در موسیقی
تئوری موسیقی در حقیقت ایدهها و تمرینات مختلف را در یک قالب نوشتاری و مکتوب، جمعآوری میکند تا بتوان این ایدهها را بین سایرین به اشتراک گذاشت. به عبارت دیگر، تئوری موسیقی راهی برای توصیف یک موسیقی و ساختار آن است. در نتیجه، تئوری موسیقی را باید به عنوان ابزاری برای فهم زبان موسیقی دانست.
نتها را میتوان به عنوان سنگ بنای تئوری موسیقی و در حقیقت، الفبای موسیقی دانست.بنابراین پایه و اساس موسیقی با شناخت دقیق نت ها و نحوه کاربرد هر کدام می باشد.
همانطور که می دانید همواره نتهای موسیقی را با نامهای «دو»، «رِ»، «می»، «فا»، «سل»، «لا» و «سی» شناختهایم.
در موسیقی نیاز است این نت ها را با زمان بندی مناسب اجرا نماییم تا نتیجه دلخواه را تولید نماید.این زمان بندی با تصاویر و نام های مخصوص معرفی می شوند.
تقسیمات زمانی در نت ها
همانطور که گفته شد هر قطعه موسیقی در اثر حرکت زیر و بمی نتها بوجود میآید، در واقع اگر در اجرای نتهای مختلف معیار زمان نباشد، هیچ گاه موسیقی تولید نمیشود. به همین علت شناخت تقسیمات زمانی، بسیار حائز اهمیت است.
ارزشگذاری زمانی نت ها
در موسیقی به منظور بهرهگیری درست از واحد زمان و اجرای منظم قطعات، نتها را ارزشگذاری زمانی کردهاند. به این ترتیب که یک علامت برای واحد زمان موسیقی در نظر میگیرند و سپس سایر نتها را به لحاظ ارزش زمانی با نت واحد میسنجند.
نت واحد در موسیقی به نت گِرد معروف است و با علامت دایره توخالی (شبیه بیضی) در روی خطوط حامل نوشته میشود.
تقسیمات زمانی نت ها و نحوه شناخت نت سفید و نت سیاه
نت سفید
ارزش زمانی سایر نتها از تقسیمات نت گرد بدست میآید. اگر نت گرد به دو قسمت تقسیم شود، به هریک از نیمهها نت سفید گویند و علامت معرف آن یک دایره توخالی با یک خط چسبیده به آن است.
نت سیاه
حال اگر نت سفید را به دو نیم تقسیم کنیم، به هر یک از نیمههای آن نت سیاه میگویند و علامت نشاندهندهاش یک دایره توپر و یک خط چسبیده به آن است.
نت چنگ
به همین ترتیب با نصف کردن نت سیاه به دو نت کوچکتر دست مییابیم که آن را نت چنگ مینامیم. علامت نت چنگ یک دایره توپر و یک خط پرچمدار که دم نام دارد، به آن چسبیده است.
به این نت، یک لاچنگ هم میگویند. چون دم یا پرچم آن تک است.
دولاچنگ
نت بعدی که از نصف کردن نت یک لا چنگ بدست میآید، نامش دولاچنگ است. شکل آن همانند شکل یک لاچنگ ولی با این تفاوت که دم یا پرچم آن دولایه است.
به همین ترتیب نتهای سه لا چنگ و چهار لا چنگ بدست میآیند.
گفتنی است تقسیمات کوچکتر از چهارلا چنگ در عمل قابل اجرا نیستند و چون کاربرد عملی ندارند در بحث تئوری هم مطرح نمی شوند.
آموزش تئوری موسیقی
اگر می خواهید مفاهیم موسیقی را به درستی درک نمایید و با دنیای موسیقی ارتباط صحیح تری داشته باشید، می توانید با شرکت درکلاس های تئوری موسیقی آموزشگاه موسیقی الهام بهترین نتیجه را دریافت نمایید.