پیانویکی ازمعروف ترین سازهای صفحه کلیدی و تخصصی است که محدوده صدای بالاتری نسبت به سازهای دیگر دارد و نوازندگان می توانند با نواختن این ساز بطور همزمان ده نت را اجرا کنند. یکی از عمده ترین مشکلاتی که معمولا نوازندگان ساز پیانو ممکن است با آن مواجه شوند ، نحوه نگهداری از آن است . ما در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام قصد داریم به علاقه مندان این ساز ، اطلاعات لازم درباره نحوه نگهداری صحیح از پیانو را ارایه دهیم.
نحوه نگهداری صحیح از پیانو
مکان نگهداری پیانو
پیانو ساز حساسی است و هرگونه تغییر در مکان قرار گرفتن و یا شرایط جوی اطراف آن میتواند در کوک و تنظیمات این ساز تاثیر زیادی داشته باشد. بنابراین الزام به در نظر گرفتن ویژگیهای خاص و منحصربهفرد برای محل قرار دادن آن چندان دور از انتظار نخواهد بود.
به طور خلاصه هر محیطی که انسان در آن احساس راحتی میکند برای نگهداری پیانو نیز مناسب خواهد بود. بهعنوان یک قانون کلی میتوان در یک جمله گفت که بهتر است برای نگهداری پیانو ، آن را از تابش مسقیم خورشید و نور دور نگه دارید همچنین از قرار دادن پیانو در کنار پنجره نیز ، بدلیل تابش نور خورشید و هم بدلیل وارد شدن گرد و خاک و تغییرات دمایی ، خودداری کنید.
دور نگه داشتن پیانو از گرما
نکته دیگری که درصورت نگهداری پیانو باید به آن توجه کنید تغییرات ناگهانی رطوبت و دما است که می توانند آثار مخربی روی اکشن و صدای پیانو بگذارند و همچنین موجب ترک خوردگی چوب پیانو شوند .
پس مناسب ترین دما برای نگهداری پیانو ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتی گراد می باشد.سعی کنید پیانو را از منابع حرارتی مانند رادیاتور، شوفاژ و شومینه دور نگه دارید.
حداقل فاصله از شومینه و بخاری گازی ۵ متر و از وسایل گرمازا مثل رادیاتور و شوفاژ ۳ متر در نظر بگیرید.
مجاورت در دیوارهای دارای درجه حرارت متغیر یا دیوارهایی که از درون آنها لوله آب گرم و یا لوله دودکش بخاری عبور میکنند نیز شرایط مطلوبی نخواهد بود چرا که تغییرات درجه حرارت دیوار به شدت به بدنه و رنگ پیانو آسیب وارد کرده و باعث برهم خوردن تنظیمات کوک و رگلاژ پیانوی شما خواهد شد.
همچنین دیوارهایی که از پشت با خیابان و فضای آزاد در ارتباط هستند طی شبانه روز گرم و سرد شده و مانع به وجود آمدن شرایط متعادل دمایی برای ساز خواهند شد.
اما دقت داشته باشید اگر مجبور به انتخاب میان دیوار حاوی لوله گرم و دیوار مجاور به خیابان بودید، در آن صورت دیوار مجاور به خیابان را انتخاب کنید بهخصوص اگر دیوار را از نظر حرارتی ایزوله کرده باشند.
دور نگه داشتن پیانو از رطوبت
نمد، کتان، چرم و اجزای ظریف چوب پیانو که تماما با دقت یکصدم میلیمتر طراحی و ساخته شدهاند از حساسیت بالایی در برابر رطوبت برخوردار میباشند. رطوبت بیش از اندازه، نمد سر چکشها را تحت تاثیر قرار داده و صدای پیانو غیرمتعارف و بیکیفیت خواهد شد.
اگر در مناطق دارای رطوبت بالا سکونت دارید میتوانید از کیسههای رطوبتگیر در درون پیانوی خود استفاده کنید.
پرهیز از خشکی مفرط هوای اطراف پیانو
درست است که رطوبت بیش از اندازه هوا به پیانو آسیب میرساند اما خشکی زیاد نیز آسیب بیشتری را در پی خواهد داشت. بهویژه اگر این خشکی با دمای بالا یا پایین محیط همراه باشد. از دیگر اثرات مخرب خشکی هوا میتوان به تحت تاثیر قرار دادن قابلیت کوک پیانو نیز اشاره کرد.
استفاده از محافظ
بهتر است برای آداپتور های پانو دیجیتال از محافظ برق استفاده کنید تا در صورت نوسانات ربرقی ، آسیبی به پیانو وارد نشود . البته باید در هنگام خرید پیانو های دیجیتالی از اصل بودن آداپتور مطمئن باشید چراکه آداپتورهای فرعی به پیانو آسیب میزنند.
عدم قرار دادن هرگونه شی بر روی پیانو
قرار دادن اشیا و وسایل تزیینی یا… روی پیانو باعث خسارت زدن به درب، رویه و رنگ آن شده و به علت حالت ارتعاشی مشکلاتی را نیز در زمینه کیفیت صدا برای ساز شما ایجاد خواهد کرد.
کوک مداوم و منظم
پیانو نیز مانند سایر سازهای زهی از جمله ویولن و گیتار برای تولید صدای مطلوب و ایدهآل باید کوک شود.
هرچند که کوک کردن این ساز در مقایسه با سازهای دیگر به دلیل دارا بودن بیش از ۲۳۰ سیم از پیچیدگی و حساسیت ویژهای برخوردار است اما به منظور تجربه صدایی خوب و ایدهآل و همچنین افزایش طول عمر ساز خود باید تنظیم کوک و رگلاژ پیانوی خود را طی زمانبندی منظم و دقیق مدنظر داشته باشید.
جابجایی پیانو
ممکن است شما بعد از چند وقت تصمیم به جابجایی پیانو به یک خانه دیگر و یا حتی به یک اتاق دیگر داشته باشید.به تجربه ثابت شده که برای جلوگیری از خسارات احتمالی بهتراست حمل پیانو را به متخصصین این کار بسپارید.
تمیز نگه داشتن پیانو
یکی از مهم ترین نکات نگهداری پیانو ، تمیز کردن گرد و غبار از روی بدنه آن است که این مسئله در پیانو های پلی استری آشکارتر است چراکه جنس این پیانو ها بگونه ایست که باعث جذب بیشتر گرد و غبار می شود پس توصیه می شود برای تمیز کردن پیانو و کلاویه ها از دستمال های مخصوص این کار استفاده کنید و به هیچ عنوان از اسپری ها و یا مواد شیمیایی استفاده نکنید.
همچنین وجود گرد و غبار روی سیمها، قطعات اکشن و درون مکانیسم پیانو در مدت زمان طولانی باعث ایجاد اختلال در فعالیت این قسمتها شده و در نهایت کیفیت صدای ساز شما را کاهش خواهند داد.
از آن جا که گرد و خاک موجود در محیط به علت دارا بودن ذرات معلق شیمیایی توانایی اکسیده کردن سیمهای پیانو را دارند، چنانچه محل سکونت شما از گرد و خاک زیادی در هوا برخوردار است سعی کنید از باز گذاشتن درب پیانوی خود (چه گرند و چه دیواری) خودداری کرده و برای پیانوی رویال (گرند) خود از پوششهای مخصوص روی سیم پیانو استفاده نمایید.