نصرالله ناصح پور را می توان از افراد مهم در موسیقی سنتی به شمار آورد.شناخت این افراد بزرگ در حوزه موسیقی به عنوان مفاخر موسیقی بسیار مهم می باشد و در ادامه مسیر هنری، تجریباتشان چراغ هدایت هنرجویان خواهد بود.به همین علت قصد داریم تا در این مطلب از وبلاگ اموزشگاه موسیقی الهام شما را با استاد بزرگ نام ، نصرالله ناصح پور آشنا نماییم.تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
نصرالله ناصح پور
نصرالله ناصح پور ردیف دان، خواننده و مدرس آواز دوم آبان ماه سال ۱۳۱۹ درمحله قدیمی اونچی میدان (محله آردفروشان) شهر اردبیل به دنیا آمد. او از اعضای هیئت مدیره کانون خوانندگان سنتی خانه موسیقی ایران است.
از همان دوران کودکی، در خانواده ای موسیقی شناس پرورش یافت. در آن زمان، موسیقی سنتی و منطقه ای پربار و عمیق آذربایجان، در حیطه فرادهی و فراگیری تعداد انگشت شماری از اساتید فن بود و نغمه و ندای جدی موسیقی طنین چشم گیر داشت و در نتیجه، رشد و اشاعه موسیقی محلی، رواج موسیقی مبتذل را غیر ممکن میکرد.
نصرالله ناصحپور پرورش یافته نسلی است که هر یک طلایه دارموسیقی ایران هستند، بزرگانی همچون محمود کریمی، علی اکبر شهنازی و در نهایت، عبدالله دوامی. هر کدام از این شخصیتها در ارائه و ترویج موسیقی تلاشهای بسیاری انجام دادهاند که در تاریخ فرهنگ و هنر ایران به یادگار ثبت شده است.
پدرش آقا شکور از نوازندگان ساز گارمان (قارمون) بود ومادرش حوریه خانم درکنار خانهداری و تربیت فرزندان، سازقاوال (دایره آذری) مینواخت.
علاوه براین گرایش و علاقهمندی، ازسوی دیگر صدای خوب، میراثی بود که ناصح پور از خانواده پدری به ارث برده است: «پدرم صدای خوبی داشت و در برخی محافل خصوصی گارمان مینواخت و آواز میخواند. همچنین پسرعمهام آقا قدرت صدای رسایی داشت و مقامهای آذری را به زیبایی اجرا میکرد و همین امر سبب علاقهمندی بنده به آواز شد.»
عزیمت به تهران
نصرالله ناصح پور، با عزیمت به تهران، بیشتر اوقات خود را مصروف فراگیری موسیقی سنتی ایران کرد و پس از آشنایی با استاد محمود کریمی، به هنرستان آزاد موسیقی ملی راه یافت و مشغول تحصیل شد.
در آنجا، آشنایی با مطالب و نکتههای شفاهی در کلاس درس استاد علی اکبرشهنازی، این امکان را ایجاد کرد که در محفل هنری استاد امیر قاسمی نیز، با روح و حس ساز استاد سعید هرمزی و دیگر استادان حاضر در هنرستان محشور گردد.
ناصح پور در هنرستان موسیقی آشنایی با مطالب و نکتههای شفاهی موسیقی را در کلاس درس استاد علی اکبرشهنازی آموخت و در ادامه از محضر اساتیدی همچون استاد امیر قاسمی و سعید هرمزی بهره برد.
وی پس از تشکیل کلاسهای مرکز حفظ و اشاعه موسیقی از راهنماییها و آموزش و توصیههای ارزنده استاد نورعلی برومند نیز بهره مند شد.
ناصح پور ازجلسات شناخت موسیقی و کلام و تلفیق شعر و موسیقی نیز بهرههای فراوان برد و سپس برای فراگیری ردیف عالی موسیقی سنتی و آموزش تصنیف موسیقی سنتی ایران در خدمت استاد عبدالله دوامی شاگردی کرد.
تأثیرگذار بر موسیقی آوازی درکانون چاووش
نصرالله ناصحپور از هنرمندان تأثیرگذار موسیقی آوازی درکانون چاووش است. این هنرمند به همراه استادان محمدرضا شجریان و شهرام ناظری سالها در این کانون مشغول به تدریس موسیقی بودند با این تفاوت که ناصحپور تمرکز و تأکیدش بیشتر بر پرورش هنرجو بوده درحالی که شجریان و ناظری بیشتر به تولید آلبوم و اجرای کنسرت میپرداختند
از جمله اجراهای آوازی ناصحپور میتوان به خواندن تصنیف«ز من نگارم» درویشخان در آلبوم مشترکش با محمدرضا لطفی اشاره کرد،تصنیفی که ظرفیتها و ویژگیهای خاص صدایش را به خوبی انعکاس میدهد.
دو صفحهی گرامافون درکتاب«موسیقی آوازی ایران» و اجرای تصنیف هایی ازعارف درآلبوم «یادوارهی استاد برومند» به سرپرستی محمدرضالطفی از دیگر آثار این ردیفدان شاخص به شمار میرود.