جاز سبکی از موسیقی است که در اواخر سده نوزدهم و در اوایل سده بیستم رواج یافت. این سبک، از موسیقی آمریکاییهای آفریقاییتبار مثل موسیقی بلوز و رگتایم ریشه میگیرد. در این سبک موسیقی سازهای اصلی شامل پیانو، ساکسیفون و ترومپت هستند. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام قصد داریم به طور خاص روی پیانو متمرکز شویم و نقش پیانو در موسیقی جاز را برسی کنیم.
نقش پیانو در موسیقی جاز
چرا در موسیقی جاز از پیانو استفاده میکنند؟
یکی از ویژگیهای خاص پیانو این است که میتواند همزمان ملودی و هارمونی را اجرا کند؛ یعنی میتواند ساز اصلی یا ساز همراه باشد. موسیقیدانان جاز نیز مدتها است به این ساز تکیه کردهاند.
اغلب مواقع نقش پیانو در موسیقی جاز، ایجاد زیربنای آکوردی همگام است. باقی سازها از جمله ساکسیفون و ترومپت نیز ایجاد ملودی اصلی یا تکنوازی را بر عهده دارند؛ البته پیانو میتواند با جلو رفتن قطعه، دوباره نقش اصلی را ایفا کند.
بزرگترین پیانیستهای جاز
جلی رول مورتون
جلی رول مورتون را پدر پیانوی جاز میدانند؛ زیرا وی به نوعی باعث گسترش نقش پیانو در موسیقی جاز شد. او موسیقی بلوز و رگتایم را در هم آمیخت، محدودیتهای موسیقی بلوز را کاهش داد و یکی از مبتکران سبک جاز سوئینگ بود.
ارل هاینز
ارل هاینز یکی از اعضای گروههای لوئیس آرمسترانگ (نوازنده ترومپت جاز) بود. وی بداههنوازیهای معروفی داشت که در آنها از عبارتهای ملودیک، جهشها و پیچشهای زیبا استفاده میکرد. بسیاری معتقدند هاینز باعث پیشرفت پیانو در موسیقی جاز شد.
آرت تیتوم
برخی آرت تیتوم را بهترین پیانیست جاز در طول تاریخ میدانند. گفته میشود بسیاری از پیانیستها با دیدن اجراهای درخشان او، دست از کار میکشیدند! وی نوآوریهای فراوانی در پیانوی جاز داشت؛ برای مثال میتوانیم به استفاده از آکوردهای نامعمول یا تکنیک نواختن همزمان دو کلید اشاره کنیم.